UPOLA MANJA OD ONE U ZAGREBU! Procijenjena je šteta nastala nakon razornog potresa na Banovini

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Razoran potres u prosincu prošle godine u Sisačko-moslavačkoj županiji, brojne je mještane tog područja ostavio bez krova nad glavom.

Apokaliptični prizori iz Petrinje i okolnih mjesta, svima su nam se urezali u sjećanje. Cijela Hrvatska se digla na noge kako bi pomogla unesrećenima, a dio njih je konačno uselio u privremene domove.

Iako je dobar dio Banovine u potpunosti razrušen, Jutarnji neslužbeno doznaje kako ukupna šteta iznosi nešto više od 5 milijardi eura, odnosno oko 37,5 milijardi kuna.

To  je otprilike oko 10 posto ukupnog bruto domaćeg proizvoda Hrvatske.


Kao i kod zagrebačkog potresa, procjenu štete radili su konzultanti Svjetske banke u suradnji s Ministarstvom graditeljstva te Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU, a moguće je da će narasti i za još 500 milijuna eura. Većinu štete pretrpjeli su gradovi i mjesta u Sisačko-moslavačkoj županiji, no nisu izostala ni područja Karlovačke kao i Zagrebačke županije, što govori o razornosti potresa.

Šteta nakon zagrebačkog potresa u ožujku procijenjena je na oko 11,6 milijardi eura, što je 86,4 milijardi kuna. U usporedbi sa štetom u Baniji to je dvostruko više. Ipak, navedeno nije začuđujuće jer u Sisačko-moslavačkoj prevladava ruralno područje gdje stanovnici žive u kućama. S druge strane cijena nekretnina u Zagrebu je itekako viša, a šteta se računala s obzirom na gustoću naselja, tip građevina kao i cijenu stambenih objekata.

Pregledano više od 33 tisuće objekata na Baniji:

U Sisačko-moslavačkoj županiji od potresa do danas prijavljeno je 38 483 oštećenih stambenih objekata, a pregledano njih 33 107, na temelju ažuriranih ArcGIS podataka. Neuporabljivo zbog vanjskih utjecaja je 379 objekata, a zbog oštećenja 3 738.

Privremeno neuporabljivo i potreban je detaljan pregled za 3 305 objekata, a privremeno neuporabljivo uz potrebne mjere hitne intervencije je njih 3 927. Uporabljivo i bez oštećenja je 667 objekata, a bez ograničenja 6 498.

Uporabljivo s preporukom o postupanju je 14 593 objekata, izvijestili su u subotu iz Sisačko-moslavačke županije.

Komentari