U zadnjih tjedan dana izdano 1442 upozorenja ugostiteljima, a prijavljena su 303 okupljanja

Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Potpredsjednik vlade Davor Božinović izvijestio je na vladi da su u proteklom tjednu izdana 1442 upozorenja poslovnim subjektima i ugostiteljima zbog nepridržavanja epidemioloških mjera te prijavljena 303 okupljanja s više od sto sudionika.

“U proteklom razdoblju izvršena su 28.024 obilaska poslovnih subjekata, otvorenih javnih prostora i ugostiteljskih objekata i izdano 1442 upozorenja, što je povećanje u odnosu na prethodno razdoblje”, izvijestio je Božinović na sjednici vlade.

Voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite rekao je i da su putem županijskih centara u proteklom tjednu prijavljena 303 okupljanja s više od sto sudionika zbog čega je izdano 47 upozorenja.

Kako bi se rasteretile epidemiološke službe od 1. rujna ponovno je u funkciji broj 113 koji građani mogu zvati u slučaju sumnje na koronavirus te dobiti potrebne informacije.


Epidemiološke mjere

Od zadnje sjednice vlade Stožer je donio odluke o uvođenju nužnih epidemioloških mjera na prijedlog 11 županija koje se većinom odnose na ograničavanje broja osoba na svečanostima i proslavama, zabranu posjeta domovima za starije i drugim ustanovama socijalne skrbi, održavanja sportskih natjecanja bez gledatelja i obavezno korištenje maski u zatvorenim prostorima.

Te mjere donesene su na prijedlog županijskih stožera Zadarske, Međimurske, Dubrovačko-neretvanske, Brodsko-posavske, Virovitičko-podravske, Šibensko-kninske, Varaždinske, Splitsko-dalmatinske, Koprivničko-križevačke, Požeško-slavonske i Sisačko-moslavačke županije.

Uz to, do 15. rujna odlukom je produžena privremena zabrana prelaska prekograničnih prijelaza RH za sve građane država koje nisu članice EU.

U organizaciji Ravnateljstva civilne zaštite sutra se planira održavanje sastanka s načelnicima županijskih stožera civilne zaštite radi razmjene informacija o trenutačnoj epidemiološkoj situaciji, rekao je Božinović.

Komentari