U školstvu se sprema velika promjena: Maturu će polagati i osnovnoškolci?

Photo:Damir Spehar/PIXSELL

Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje i Ministarstvo obrazovanja kreću s najvećim projektom nakon uvođenja državne mature, Uvodi se takozvana “mala matura”, javlja HRT. S nacionalnim će se ispitima školarci susretsti već na kraju osmog razreda, pa će tako od iduće godine, uz ocjene iz osnovne, za upis u željenu srednju školu vrlo važni biti i rezultati postignuti na maloj maturi.

“Sad ćemo dati nalog Nacionalnom centru da krene s izradom projekta nacionalnih ispita i to za osnovne škole, ono što su nam rekli najbolja je provjera u 5. i 8. razredu”, rekao je ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs za HRT.

Razlog ovome je nerealna broj odlikaša koji je prošle školske godine napustio srednje škole i preplavio liste za upise u srednje škole. Prema stručnjacima, te ocjene nisu odraz znanja osnovnoškolaca već prisitaka roditelja na učitelje i učenike koji uče samo radi ocijena a ne radi znanja.

“Roditelji na kraju školske godine češće komuniciraju s učiteljima, traže od učitelja da ponovo ispitaju njihovo dijete, smatraju da ono zna za veću ocjenu. Ako ne ostvare tu višu ocjenu onda su pritisci još i jači”, kaže Anita Poslon, prof. hrvatskog jezika, OŠ Granešina, Zagreb.


Često, dodaje, šalju i anonimne prijave mjerodavnim institucijama.

“S jedne strane imamo gomilu odlikaša i dio njih ne opravdaju ocjenu i uspjeh tijekom srednje škole”, kaže Anita Lasić, prof. engleskog jezika, OŠ don Mihovila Pavlinovića, Podgora.

To će se, kažu u Nacionalnom centru, uskoro promijeniti.

“Jednako kao što se srednjoškolci upisuju na fakultete tako će i osnovnoškolcima mjera za upis u srednju školu biti ocjene koje su postigli tijekom osnovnog obrazovanja, ali i objektivna vrijednost vrednovanja nacionalnih ispita”, kaže Ivana Katavić, ravnateljica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

Komentari