U Glini nestalo struje zbog padalina, Medved poručio: ‘Obnova kreće u ožujku i travnju’

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

U Sisačko-moslavačkoj županiji dosad je prijavljeno 34.115 oštećenih stambenih objekata, a pregledano je njih 22.963 na temelju ažuriranih ArcGIS podataka, na dan 31. siječnja.

Neuporabljivo zbog vanjskih utjecaja je 270 objekata, a neuporabljivo zbog oštećenja 2 793.

Privremeno neuporabljivo i potreban detaljan pregled za 2333 oštećenih stambenih objekata, a privremeno neuporabljivo je 2759 i za njih su potrebne mjere hitne intervencije.

Uporabljivo i bez oštećenja je 572 stambenih objekata, uporabljivo bez ograničenja je njih 5299, a uporabljivo s preporukom o postupanju je 8 937 stambenih objekata, izvijestili su iz Sisačko-moslavačke županije u nedjelju.


Medved: ‘Obnova u ožujku i travnju’

Načelnik Stožera za uklanjanje posljedice potresa Tomo Medved kazao je u nedjelju da bi obnova potresom pogođenog područja u Sisačko-moslovačkoj županiji mogla početi u ožujku i travnju.

“Vjerujem da bi ožujak i travanj objektivno mogli biti vrijeme kada ćemo početi s obnovom”, kazao je Medved za HRT istaknuvši da se mora voditi računa da tlo još uvijek podrhtava i da su potresi svakodnevni.

“Moramo biti strpljivi, sačekati da se smiri podrhtavanje tla, ali ćemo dotad odraditi sve pripremne radnje – zakon, procjenu štete, plan obnove”, poručio je Medved.

Izvijestio je i kako je tijekom večernjih sati, usred padalina, na području Gline nestalo struje, a da će djelatnici djelatnicima HEP-a otkloniti kvar u kratkom vremenu.

Dodao je i kako su jučer na području Sisačko-moslavačke županije angažirane tri tvrtke za uklanjanje objekata.

“Preko tri tisuće je objekata sa crvenom oznakom koji se sada detaljno pregledavaju. Oni objekti za koje inženjeri i statičari utvrde da se ne mogu obnavljati, da su do te mjere oštećeni, a poglavito oni objekti koji svojim stanjem razrušenosti ugrožavaju sigurnost i zdravlje ljudi – oni su u prioritetu za uklanjanje”, kazao je za HRT.

Komentari