TUŽNA STATISTIKA: U Hrvatskoj 41 posto kućanstava je zaduženo, a broj milijunaša će vas uzdrmati

Photo: Borna Filic/PIXSELL

Prema dostupnim statističkim podacima u Hrvatskoj živi 50 tisuća milijunaša, odnosno građana koji na bankovnim računima imaju preko milijun kuna štednje. S druge strane, prosječna mirovina iznosi 2525 kuna, a polovica zaposlenih Hrvata privređuje manje od 5569 kuna mjesečno.

Izvješće Državnog zavoda za statistiku pokazuje kako u Hrvatskoj 800 tisuća ljudi živi dobro, ili jako dobro, no s druge strane čak milijun građana živi na granici siromaštva, piše Dnevno.

Ostalih dva milijuna i 200 tisuća teško preživljava mjesec, ali se povremeno uspjevaju “skrpati” pomoću kratkoročnih kredita, koji vode u nove probleme što se potvrđuje iz podatka o 200 tisuća blokiranih građana.

U našoj zemlji čak je 41 posto kućanstava zaduženo, a HNB-ova statistika otkriva kako 32 posto zaduženih ima potrošački dug, njih pet posto hipotekarni, a četiri posto građana posjeduje obje vrste duga. Sve u svemu podatak koji najviše zabrinjava jest više od 50 posto građanstva koje preživljava iz mjeseca u mjesec, a ti podaci stižu pak u kriznim vremenima, a uz nagovještaj da bi se kriza kojoj svjedočimo mogla produbiti.


Komentari