TREBA MIJENJATI MJERE: Žena koja je uzdrmala hrvatsku politiku rekla u čemu je problem!

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Saborska zastupnica Marija Selak Raspudić (Klub Mosta) ocijenila je u petak kako treba revidirati epidemiološke mjere za osobe koje su preboljele koronavirus “s obzirom da imaju imunitet barem šest mjeseci i nisu zarazni”.

“Ako bi se te činjenice prihvatile, to bi moglo imati pozitivan utjecaj u smislu “svjetla na kraju tunela” i poboljšanja mentalnog zdravlja nacije”, rekla je Raspudić u saborskoj raspravi na slobodnu temu.

Navela je da je u Hrvatskoj oko 150.000 ljudi preboljelo, a 186.963 ih je oboljelo od koronavirusa. Pokazalo se da su oni koji su preboljeli koronavirus i oni koji nisu, s pravnog stajališta jednaki, iako medicinska istraživanja pokazuju drugačije, jer ne podliježu samoizolaciji, rekla je zastupnica.

Pozvala se na oksfordsko istraživanje koje pokazuje da se zdravstveni radnici, koji su razvili antitijela, nisu ponovno zarazili koronavirusom “te se sugerira zaključak da imaju imunitet najmanje šest mjeseci”.


“Oni očito ne predstavljaju toliku prijetnju okolini kao oni koji još uvijek nisu preboljeli koronavirus. Kada bi se revidirale mjere i uvažila posebnost onih koji su preboljeli koronavirus, to bi bilo višestruko korisno”, smatra Selak Raspudić.

Raspravom slobodnim govorima Hrvatski sabor završio je ovogodišnje zasjedanje.

Komentari