‘Trakama će se ograditi mjesta spontanih okupljanja!’ Stožer odlučio stati na kraj partijanju kod HNK i na Jarunu

Photo: PIXSELL

S obzirom na to da se u proteklih nekoliko vikenda diljem Zagreba održavaju velika okupljanja, od ovoga tjedna će se ti punktovi više kontrolirati. Cilj je smanjiti mogućnost zaraze koronavirusom, a nacionalni Stožer civilne zaštite na današnjoj press konferenciji objavio je zanimljivu odluku, a to je da će se dijelovi grada gdje se sporna okupljanja odvijaju, ograditi trakama.

“To je preventivnog karaktera. Komunalni redari s policijskim službenicima pokušat će neke bitne dijelove grada ograditi nekim trakama. Ta odluka nije represivna, ona je preventivna i šalje poruku da određena ponašanja i okupljanja sigurno nisu dobra. Vidjeli smo i slike nakon tih okupljanja u centru grada, koliko je tu ostalo posla za gradske komunalne službe. Moramo doprijeti do svih ljudi, u ovom slučaju mladih, da osvijestimo činjenicu da velika okupljanja nisu dobra s epidemiološke točke gledišta. Mi pratimo te pokazatelje, pratimo mobilnost stanovništva na Google Mobilityju i vidimo porast u zadnjih tjedan dana što nije dobro”, rekao je Davor Božinović.

Božinović dodaje i da svaki pojedinac može pomoći tako da se pridržava osnovnih mjera, te da ovo nije situacija koja će nestati preko noći. Naglašava i da ulazimo u turističku sezonu što je izazovno razdoblje za Hrvatsku zbog čega poziva na strpljenje i odgovornost svakog pojedinca.

Mjere za Zagreb:


Do 31. ožujka u metropoli na snazi ostaju mjere ograničenja javnih okupljanja, preporučen je pojačan nadzor neformalnih okupljanjima, koja su u posljednje vrijeme zabilježena u Zagrebu, primjerice ispred HNK ili na Jarunu. Isto tako, preporuča se povećanje broja tramvajskih linija kao i autobusa kako se ne bi stvarala gužva,

Organizatori dopuštenih društvenih okupljanja i vlasnici ugostiteljskih objekata obvezni su kontrolirati provođenje epidemioloških mjera. Štićenici domova za starije smiju ići kod obitelji na duže od pet dana, uz obvezu dostave negativnog nalaza na koronavirus te provođenje dodatnih mjera opreza prilikom povratka kod pružatelja usluge.

 Izlasci korisnika usluga smještaja u sustavu socijalne skrbi na okućnicu ili terasu dopušteni su uz obvezno nošenje maski za lice te pridržavanja fizičke udaljenosti od najmanje 1,5 metra, a posjete korisnicima dopuštene su samo u vanjskim prostorima u ograničenom vremenu, a iznimno unutra, ako je riječ o nepokretnim korisnicima, uz ograničeno vrijeme, točan raspored i korištenje maski te jednokratnih ogrtača i nazuvaka.

Izlazak izvan domova dopušten je iznimno samo korisnicima koji su preboljeli koronavirus unutar 90 dana od početka bolesti i korisnicima kojima je prošlo 14 dana od cijepljenja drugom dozom cjepiva.

Rad ugostiteljskih objekata koji posluju u domovima, a nemaju poseban ulaz, ograničava se isključivo za korisnike i zaposlenike, uz obveznu prethodnu dezinfekciju prostora i opreme, stoji u odluci.

Komentari