‘PUNO SE KRALO, SVE JE NAPRAVLJENO NA BRZINU’, Tomislav iz Strašnika o obnovi kuća nakon rata

Photo; Edina Zuko/PIXSELL

Razoran potres 29. prosinca na području Sisačko-moslavačke županije mnoge je ostavio bez krova nad glavom. Ovih dana, svjedoci smo teških priča mještana Banovnine, a zbog navedenog se cijela Hrvatska digla na noge.

Tomislav Šubić iz Strašnika za N1 ispričao je na koji je način država obnovila kuću njegove obitelji 1997. godine. Njegovoj kući je sada u potresu stradalo krovište, a Šubić je otkrio propust građevinara tijekom obnove nakon rata.

“Sve što su napravili, napravili su lošije, na brzinu, nadzor je bio na papiru, ali to nema veze sa specifikacijama. Armatura koja postoji u betonskim stupovima nije adekvatno povezana sa željezom iz deke. Napravili su podloge koje su puno lošije. Apelirao je i na nadzornika, a on mu je odgovorio da će mu biti dovoljno “dva sa jedan”, mislio je na grob”, rekao je Šubić.

“Nitko nije tražio oca da potpiše završni atest ili primopredaju objekta. Ja sam bio drugi razred srednje škole. Kad smo dobili namještaj, podrazumijevalo se da je gotovo. To je bilo stihijski, puno se kralo, nitko tome nije mogao stati na kraj. Mi smo bili u zanosu, htjeli smo se vratiti na svoje”, dodao je.


Opisao je i situacije koje je doživio nakon potresa.

“Dolazi i policija sad, jedan je prije par dana rekao da bi trebalo pola sela zapaliti. Rekao je da se stvaraju gužve zbog mene, zbog moje obitelji… I statičari su nam se smijali u lice i rekli da možemo mi tu živjeti, ali to mi nitko ne može garantirati. Nisu svi takvi, ali nažalost bilo ih je”, kaže Tomislav.

Komentari