‘To je zločin nad zločinima!’ Jelena Veljača progovorila o potresnom svjedočanstvu silovane glumice

Foto: Facebook/ #Spasime

Producentica i glumica, 39-godišnja Jelena Veljača, zalaže se za zaustavljanja silovanja i zlostavljanja žena. To čini i kroz inicijativu #spasime koju je pokrenula 2019. godine.

Sada je progovorila i o potresnom svjedočanstvu glumice i kolegice Milene Radulović. Ona je s još nekoliko djevojaka prijavila da ih je silovao ili seksualno uznemiravao srpski učitelj glume, Miroslav Mika Aleksić.

Veljača je ostala je zaprepaštena hrabrošću mladih žena da se suprotstave zlostavljaču.

“Osuđujem to što je Milena ispričala da joj se događalo. To je za mene zločin nad zločinima zbog toga što je grooming djece i posljedično zlostavljanje, a grooming služi da bi ih se pripremilo na zlostavljanje. Za mene je to zločin koji zaslužuje najgoru moguću, a i pravu kaznu koja postoji u ovom slučaju u Republici Srbiji. Mislim da je Milena izuzetno hrabra i neopisivo joj se divim što je progovorila o tome. Mislim da su i njene kolegice užasno hrabre mlade cure, a jedna od njih ima 17 godina.


Svaka im čast, ja im se divim na hrabrosti. I one potvrđuju ono što sam ja pokušala reći u razgovoru s Aleksandrom Stankovićem prije 15 mjeseci da žrtve mogu progovoriti u onom trenutku kad se osjećaju spremnom da progovore, a nikako prije i da mi kao društvo ne bi trebali osuđivati vrijeme, način i mjesto progovaranja zlostavljanja koje su doživjele”, objasnila je Veljača za Dnevno.

‘Nisam tražila’

Istaknula je da ono što nju i njezine kolegice kao stručnjakinje koje se bave žrtvama i specifičnom psihologijom žrtava, uvijek mole i upozoravaju, kako kaže, da bi uvijek trebali vjerovati žrtvi.

“Ja ću uvijek vjerovati žrtvi zato što je to jedan od prvih postulata osnaživanja svih žena koje prolaze seksualno ili obiteljsko nasilje”, tvrdi glumica i producentica.

Objasnila je kako se osobno nikada u životu nije našla u situaciji da ju je netko seksualno zlostavljao.

“Ni na poslu ni kao glumicu, ni kao producenticu, ni kao autoricu, ali to ne znači da takvih slučajeva nema i da se takvi slučajevi nisu događali jer osobno iskustvo ne znači i pravilo”, napominje.

Zbog Mileninog svjedočanstva na Facebook-u je pokrenuta stranica “Nisam tražila” koja je puna anonimnih svjedočanstva glumica iz regije. Podršku incijativi pružila je i Veljačina inicijativa “#spasi me”.

Komentari