‘TO JE SEKSIZAM’ Pravobraniteljica i ženske udruge prozvale Borasa zbog komentiranja izgleda kadetkinje

Photo: Nova TV Screenshot

Na jučerašnju izjavu rektora Damira Borasa upućenu kadetkinji koja “nije samo pametna, već i lijepa” reagirala je i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić. Naime, Boras je na promociji u Hrvatskom vojnom učilištu pozvao novinare da fotografiraju najbolju kadetkinju u generaciju Anđelu Matković, a prije davanja izjave zamolio ju je da skine masku kako bi svi vidjeli koliko dobro izgleda.

Nakon što je Borasov istup osvanuo u medijima i na društvenim mrežama Ljubičić je ocijenila da je neprimjeren i diskriminatoran temeljem spola (seksistički), a udruge B.a.B.e i CESI da Boras ne razumije pojam rodne ravnopravnosti.

Ljubičić je na upit Hine kazala da se radi o sasvim neprimjerenom postupku rektora, prije svega zato što kadetkinja, neovisno o tome kako se osjećala u tom trenutku, nije imala izbora ne poslušati osobu koja s pozicije autoriteta od nje traži skidanje maske i ističe njezin fizički izgled kao relevantan, za događaj posvećen promociji polaznika sveučilišnih vojnih studija.

Dodaje i da su uz kadetkinju u tom trenutku zbog svojih uspješnih rezultata bili i kadeti, međutim, budući da se radilo o muškarcima, rektor Boras prema njima nije imao isti pristup niti je smatrao da bi ih trebalo istaknuti temeljem njihovog fizičkog izgleda.


“Vodio se uobičajenom diskriminatornom praksom prema kojoj se samo žene ističe prvenstveno ili isključivo temeljem fizičkog izgleda”, kaže Ljubičić i dodaje da element isticanja ljepote samo kada se radi o ženama postaje faktor razlikovanja, ali i faktor omalovažavanja budući da je isticanje fizičkog izgleda u ovakvim kontekstima skretanje pozornosti s uspjeha.

Ljubičić smatra da negiranje rektora Borasa da se radi o diskriminaciji temeljem spola, odnosno seksizmu, pokazuje nerazumijevanje što je zapravo diskriminacija temeljem spola.

Feministička udruga Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI) i udruga B.a.B.e. smatraju da je riječ o još jednom u nizu primjera seksizma.

“Ovakvi slučajevi seksizma se možda nekome čine bezazleni, ali stvaraju ozračje zastrašivanja, neugodnosti i nesigurnosti žena i djevojaka”, navode iz CESI-ja.

U CESI-ju smatraju da je nedopustivo i žalosno da netko tko je na funkciji rektora potiče rodne stereotipe i seksistički odnos prema ženama.

Stoga bi bilo poželjno, s obzirom na to da rektoru ovo nije prvi takav istup te da u svom ponašanju ne vidi ništa loše, da sudjeluje u nekoj od edukacija o rodnoj ravnopravnosti i stereotipima kako bi shvatio zašto je njegov istup neprihvatljiv i štetan.

Podsjećamo, kadetkinja je poslušala Borasa te skinula masku, no neugodu zbog navedenog nije mogla sakriti na svom licu.

“Slikajte ovu našu lijepu kadetkinju, ne samo pametnu nego i lijepu. Je l’ tako? Samo skinite malo ovo da vas vidim. Krasno. Evo, slikajte ovu našu lijepu kadetkinju, ne samo pametnu nego i lijepu. Je l’ tako?”, rekao je Boras novinarima.

U jednom trenutku se počeo i pravdati kako smatra da nije učinio ništa loše.

“Nije to nikakva diskriminacija, dakle ja smatram sve žene lijepima, ako su pametne, onda su sigurno milijun posto lijepe“, objasnio je Boras, a snimku je objavila Nova TV.

Kalokagatija je jedno načelo – koje se nalazi u dobrim ljudima, a dobri ljudi su i lijepi ljudi. Nije to nikakvo, u smislu onom erosa, nego u smislu stvarne duševne ljepote”, rekao je rektor, te istaknuo kako je htio pokazati koliko je zapravo duša od kadetkinje lijepa.

Na pitanje novinara smatra li svoj istup neprimjerenim Boras je odgovorio da se ne boji stereotipa.

“Gledajte, ne treba se bojati tih riječi, dakle, to su stereotipi. Pa gledajte ima i zgodnih muškaraca. Pa gledajte, svi kažete, pristali momci, dobro građeni, pravi. Pogledajte ove koji su štitili predsjednika”, pravdao se Boras, naglasivši da je kadetkinju istaknuo pored ostalih jer je najbolja.

 

 

 

Komentari