TKO, ŠTO, GDJE, KAKO? Poželite li se cijepiti, bilo bi dobro da znate ove informacije, korisne su

Ilustracija: Robert Anic/PIXSELL

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je nove informacije o cjepivima i cijepljenju u Republici Hrvatskoj, a detalji vas zasigurno zanimaju:

Naručena su cjepiva sljedećih proizvođača:
AstraZeneca/Oxford (adenovirusno vektorsko cjepivo) – 2.700.000 doza
Johnson&Johnson/Janssen (adenovirusno vektorsko cjepivo) – 900.000 doza
Pfizer/BioNTech (mRNA cjepivo) – 1.000.000 doza
Moderna (mRNA cjepivo) – 1.000.000 doza

U tijeku su dogovori oko sklapanja ugovora s CureVac-om (mRNA cjepivo), predloženo je tražiti 500.000 doza. Postoji neobvezujuća mogućnost nabave Sanofi/GSK cjepiva (adjuvantirano proteinsko). Do sada, ugovorena količina cjepiva dostatna je za cijepljenje 2.8 milijuna stanovnika Hrvatske.

Cijepljenje će se odvijati u tri faze. U prvoj fazi, koja je započela 27. prosinca, cijepe se svi djelatnici i korisnici domova za starije osobe i zdravstveni djelatnici, dok će u drugoj fazi biti zahvaćene sve osobe starije od 65 godina i sve osobe s kroničnim bolestima. Treća faza odnosi se na cijepljenje preostalog stanovništva, koje se samovoljno želi cijepiti, piše koronavirus.hr.


Tko se može cijepiti u trećoj fazi?

Za cijepljenje osoba mora imati navršenih 16 godina. Kontraindikacije za cijepljenje su akutna bolest i preosjetljivost na sastojke cjepiva. S obzirom na to da dovršene studije utjecaja cjepiva, trudnoća se ne smatra kontraindikacijom za cijepljenje, već dolazi u obzir ako trudnica ima čimbenike koji ju svrstavaju u ugroženu skupinu za teške oblike koronavirusa.

Ženama fertilne dobi, nakon primjene prve doze više se ne savjetuje odgoda začeća do dva mjeseca. Osobe koje su preboljele koronavirus također se mogu cijepiti kada im istekne izolacija. Osobe koje su u karanteni mogu se cijepiti ako nemaju simptome bolesti, ali nije preporučljivo pozivati ih na cijepljenje da ne bi nekoga zarazile.

Podaci iz kliničkih ispitivanja o cijepljenju imunokompromitiranih osoba i osoba s autoimunim bolestima su oskudni, ali s obzirom da su to osobe s povećanim rizikom od komplikacija COVID19 preporučuje se cijepiti ih ako nemaju kontraindikaciju za cijepljenje. Međutim, potrebno im je napomenuti da je moguće da će u njih učinkovitost cjepiva biti niža nego u imunokompetentnih cjepljenika.

Gdje ćete se moći cijepiti?

U trećoj fazi, kad će se cijepljenje ponuditi svima zainteresiranima, cijepljenje će se nuditi u radnim organizacijama putem nadležnih specijalista medicine rada, ZZJZ i u PZZ. Organizacija i provedba cijepljenja u PZZ (na punktovima za cijepljenje ili u ordinacijama liječnika obiteljske medicine) u nadležnosti je Doma zdravlja.

Također, ako se uspije dogovoriti s ljekarničkom komorom, cijepljenje će biti omogućeno i putem ljekarni, kao što je bilo omogućeno cijepljenje protiv gripe ove sezone. Osobe koje su cijepljene u prvom valu trebaju se docijepiti drugom dozom za tri tjedna, no ako se zbog neplaniranih okolnosti druga doza primijeni nakon više od tri tjedna, to neće biti problem.

Komentari