TKO RADI ZA NAJMANJE PLAĆE? ‘Tete iz kioska’ i prodavačice ‘Konzuma’ na dnu, plaće im strahovito pale

Photo: Damir Spehar/PIXSELL

Poslovni tjednik Lider u suradnji s Finom već tradicionalno donosi pregled 1000 najvećih tvrtki u Hrvatskoj.

Iako lista uglavnom služi za prestiž pa ekonomski analitičari imaju solidan materijal da utvrde, primjerice, tko je zabilježio najveći rast, tko je imao najveću dobit, a tko je isplaćivao najviše plaće, iz nje se mogu izvući i neke stvari koje poduzetnicima ne idu na čast.

Tako je portal Danica među najvećim poslodavcima u Hrvatskoj izvukao one koji najmanje plaćaju svoje radnike. Očekivano, najviše ih je iz sektora trgovine.

Neslavno prvo mjesto drži varaždinski trgovački lanac Kitro koji posluje u sastavu TP-a Varaždin. Prosjećna neto plaća kod njih bila je tek 3.135 kuna. Odmah uz njih je vinkovački Boso, gdje je prosjek u prošloj godini iznosio 3.143 kune. Među poslodavcima koji su isplaćivali plaće ispod 3200 kuna nalazi se još i Strahinjčica iz Svetog Križa Začretja, čijih 180 radnika su prosječno zarađivali 3.192 kune. U trgovačkom lancu Djelo iz Unešića prosjek je bio 3.217 kuna.


Tisak je na petom mjestu, njihovih 3.100 zaposlenih primali su u prosjeku 3.223 kune, a plaća im je čak 29 posto niža nego godinu prije. Potom slijedi Croatia osiguranje, koja je jedina izvan sektora trgovine u neslavnih deset. Prosječna plaća u 2019. ondje je iznosila 3291 kuna.

Donji dio ljestvice čini trgovački lanac Slavonija Bošković iz Cerne, gdje se u prosjeku zarađivalo 3311 kuna, potom slijede veleprodajna tvrtka Teri-trgovina s 3402, đurđevačka Sloga podravska trgovina s 3478 kuna te Konzum, gdje je prosjek bio 3.587 kuna – 21 posto manje nego godinu ranije, otkriva rang lista Lidera i Fine.

I Zagrepčane čeka crna jesen! Za mjesec dana nekima od njih stiže novi udarac!

Komentari