‘Svjedočili smo ovih dana masovnim okupljanjima koja su bila puno rizičnija. Ne želimo biti žrtveni jarci’ Udruga sajmova ogorčena zbog Capakove izjave

Photo: Davorin Visnjic/PIXSELL

Udruga hrvatskih sajmova ogorčena je i zaprepaštena odgovorom gospodina Krunoslava Capaka, ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, na pitanje novinara o otvaranju sajmova.

Podsjetimo, radi se o odgovoru Capaka na konferenciji Stožera civilne zaštite održanoj u srijedu 3. ožujka 2021. godine. Krunoslav Capak je na novinarski upit odgovorio “da nije isto imate li izložbu proizvoda OPG-ova na Jelačić placu ili sajam u nekom selu gdje se peku janjci i odojci u pet uujtro i dernek traje do ponoći”.

Udruga hrvatskih sajmova u ime organizatora sajmova, naglašava kako su sajmovi poštivali i poštuju sve mjere Stožera, ali da sve teže podnose zatvaranje. Napominju da su sposobni organizirati sajmove uz poštovanje svih epidemioloških mjera, te da dosad nije bilo nikakvih egzaktnih dokaza da su sajmovi mjesta širenja virusa.

“Svjedočili smo ovih dana masovnim okupljanjima koja su bila puno rizičnija i na puno manjem prostoru od prostora na kojima se održavaju sajmovi. Što se tiče navoda o sajmovima u “nekom selu gdje se peku janjci i odojici u pet ujutro i dernek traje do ponoći” – ovakav navod smatramo neprimjerenim za sajmove koji se organiziraju isključivo u skladu sa važećim zakonskim propisima i pravilnicima i gdje je točno propisana uloga pravnih osoba kao organizatora  sajmova”, kažu iz Udruge.


Svi sajmovi u Hrvatskoj imaju dugu tradiciju i povijest i o njima ovisi veliki broj OPG- ova, obrta, tvrtki kao i fizičkih osoba koji svoje proizvode izlažu i prodaju na sajmovima, a ukoliko se njihovo zatvaranje bude obrazlagalo ovakvim izjavama bojimo se da je ta duga tradicija i opstojnost sajmova dovedena u pitanje.

U Republici Hrvatskoj postoji oko 500 sajmova, među kojima je puno njih međunarodno respektabilnih, pa ovakvo svođenje sajmova na prostor između Jelačić placa i „derneka“ Udruga smatra sajamske uloge i tradicije što je za njih ponižavajuće i omalovažavajuće.

“Stoga na ovaj način želimo ukazati da ne želimo biti “žrtveni jarci” ovakvog razmišljanja jer bi ono moglo za priređivače sajmova imati katastrofalne posljedice i ugroziti egzistenciju desetaka tisuća hrvatskih obitelji”, ističu.

Komentari