STRUČNJACI ‘OPRALI’ MILANOVIĆA: ‘Njegovo razmišljanje s ekonomijom nema puno veze, ali…’

Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Potvrđen je kreditni rejting Hrvatske BBB-/A-3, uz stabilne izglede. Agencija Standard and Poor’s je ublažila prognozu o padu BDP-a iz svibnja s 9 na 8 posto, a potpuni oporavak se prognozira u 2022. godini.

U Temi dana su gostovali posebni savjetnik predsjednika Vlade za ekonomska pitanja Zvonimir Savić i poduzetnik, predsjednik Uprave “Munje”, doktor znanosti Ivan Miloloža, prenosi HRT.

“Agencija Standard&Poor’s gleda puno šire, ne samo koronakrizu. Prate što je vlada radila zadnje vrijeme. Potvrdli su da smo u 2020. ušli sa stabilnim gospodarstvom, stabilnim javnim financijama, putu prema europodručju i takvim jačim gospodarstvom dočekali smo krizu, što su iz agencije i potvrdili. Bitno je da su potvrdili da je Vlada donijela cijeli niz bitnih koraka i aktivnosti koje su pridonijele i stabilizaciji tržišta rada i smanjenju očekivanog pada BDP-a”, rekao je Zvonimir Savić.

“U 7. mjesecu premijer Plenković je ispregovaro 22 mlrd. € i iz fondova EU-a, a drugi dio je iz Europe za nove generacije, to su bespovratna sredstva koja se usmjeravaju svakoj državi za investicije i za reforme. Iznos kojoj je Hrvatskoj na raspolaganju do 2023. je 6 mlrd. eura, a to znači da s obzirom na veličinu našeg gospodarstava raspolažemo s najvećim iznosom. Traži se nastavak reformi i investicija“, dodao je.


“U idućim tjednima radit će se Nacionalni plan oporavka u kojem će biti navedeno koje su investicije potrebne za oporavak i koje će reforme provoditi”, zaključuje posebni savjetnik predsjednika Vlade za ekonomska pitanja.

Ivan Milolaža je komentirao izjavu predsjednika Zorana Milanovića kako su rejtinzi stvar prošlosti.

“Predsjednik je pravnik pa mu ne treba zamjeriti. Bio je premijer pa bi morao znati da se stabilnost jedne ekonomije bazira na puno elemenata, a ne samo na tome je li novac jeftin ili nije. Njegovo razmišljanje nema s ekonomijom puno veze, ali to si predsjednik može priuštiti”, izjavio je predsjednik Uprave “Munje”.

“U ovoj krizi se pokazalo da turizam ipak nije najbitniji faktor. Dogodio se bitan rast nekih drugih gospodarstvenih grana kao što je IT sektor. Hrvatska ima i mogućnost, potencijal i poziciju da napravi najveći iskorak s obzirom na obujam gospodarstva i sredstava koje možemo povući. Hrvatska je u zelenoj i digitalnoj transformaciji jako išla naprijed i to je budućnost. Hrvatska se mora usmjeriti poljoprivredi i napraviti iskorak. Tu imamo i podršku Europe”, dodaje Milolaža.

Zvonimir Savić se osvrnuo na sastanak Vlade sa svim županima koji se održao u petak.

“Na njemu je iznesen podatak da je prikupljeno gotovo 6.000 projekata ili projektnih rješenja koje će Ministarstvo regionalnog razvoja analizirati kako bi došlo do baze kao osnovice za korištenje nacionalnog plana oporavka. Veliki dio projekata će morati biti usmjeren i u zeleni dio, IT, digitalizaciju, prometnice”, rekao je.

Ministar Aladrović otkrio što će Vlada ponuditi partnerima u izmjenama Zakona o radu!

Komentari