Stožer na čelu s Medvedom i Trutom održao prvu press konferenciju: ‘Hvala svima, hvala Plenkoviću’

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Od 11 sati održala se press konferencija za novinare novoosnovanog Stožera civilne zaštite za obnovu potresom pogođenih područja na čelu s potpredsjednikom Vlade i ministra branitelja Tome Medveda.

Na početku Medved se zahvalio Plenkoviću te nabrojao zašto: “Jučer je došao u Petrinju i obišao Petrinju, Glinu, Sisak, mjesta okolna, sve, Crveni križ.”

“Osobno se uvjerio u razornost potresa, u sposobnosti koje imamo”, ponovio je par puta Medved.

“Hrvatska vojska nastavlja svoje aktivnosti i pružili su 385 potpora zdravstvene zaštite stanovništvu. Do sada je primljeno više od 21 000 prijava. Angažiranost snaga je sljedeća: vatogasna zajednica, HGSS, policija, vojska, statičari, inženjeri, volonteri”, rekli su.


Ravnateljstvo civilne zaštite jučer je saniralo 12 objekata u mjestima Gornji i Donji Viduševac. U potpunosti je uspostavljen Dom zdravlja i hitna pomoć u Glini, preseljeno je građanstvo u kontejnere i kućice, postavljeni su grijani šatori i kućice”, govori.

Podsjetio je na brojne intervencije HVZ-a, ali i HGSS-a koji ju jučer obavio 62 intervencije. Dodao je i što je napravio Hrvatski Crveni križ, ali i Hrvatska vojska koja je radila na sanaciji prometnica, na pomoći mještanima…

Rekao je Medved i kako će se danas u 12 sati održati sastanak s gradonačelnicima i županom potresom pogođenih mjesta, a na istom će se raspraviti sva pitanja koja su do sada gradonačelnici i župani uputili stožeru.

“Stožer ih je raspravio, a danas će ih proći i s gradonačelnicima”, tvrdi.

“Jedno pitanje odnosilo se i na pomoć gradovima da njihovi gradonačelnici i službe mogu funkcionirati, a to bi se postiglo osiguranjem mjesta iz kojeg bi radili. To bi bilo u vidu nekog stambenog kontejnera. Tako bi dobili čitav proces koji bi radio neometan”, govori.

“Propitivao se i postojeći model organizirane prehrane, a preispituje se u vidu održivosti”, rekao je.

Komentari