Stožer donio nove mjere na granicama: Ako dolazite iz ovih zemalja morate u izolaciju

Foto: Josip Regovic/PIXSELL

Na današnjoj konferenciji za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite, šef HZJZ-a Krunoslav Capak izjavio je da u protekla tri dana imamo prilično izraženi silazni trend novooboljelih, umanjen za čak -36,18 posto.

Nadalje, ministar zdravstva Vili Beroš komentirao je stanje u Stacionar Areni, istaknuvši da broj bolesnika tamo svaki dan pada, no da trebamo biti pripravni i ne brzati u odluci da se zatvori.

Ravnateljica Klinike Fran Mihaljević, Alemka Markotić upozorila je da oni koji imaju kronične bolesti ne trebaju odgađati posjet doktoru ako imaju izražene simptome. Govorila je i kroničnim posljedicama koronavirusa.

“Simptomi su češće bili prisutni kod žena, najčešći su umor i slabost mišića kod gotovo 3 posto bolesnika, zatim njih 26 posto su imali nesanicu, 23 posto bolesnika imali psihičke tegobe, depresija, uznemirenost. Bolesnici su osjećali zamor i nemogućnost funkcioniranja na hodu po ravnom, promjene na plućima su dugo ostale”.


Nadalje, Stožer je donio i novu odluku na granicama u skladu s preporukama vijeća.

“Donesena je nova odluka o granicama. Nova odluka je usklađena s preporukama vijeća, popis država koji je sastavni dio odluke donosit će HZJZ a prema tim putnicima primjenjivat će se posebne epidemiološke mjere što znači da će pri ulasku u Hrvatsku morati pokazati negativan test i izolacija od 14 dana. Karantena se može skratiti na 7 dana ako osoba sama obavi PCR.

To zasad vrijedi za Veliku Britaniju i Južnu Afriku, jer su novi sojevi otkriveni tamo, te je zabilježen najveći broj slučajeva zaraze. Vode se razgovori na razini EU”, kazao je Božinović.

Zbog povećanog broja osoba koje putuju s ciljem dopremanja pomoći uvedena su posebna pravila te će isti moći ući u Hrvatsku temeljem prethodne suglasnosti stožera bez testa.

Putnici koji ulaze u Hrvatsku iz 3. zemalja imat će slične uvjete kao oni koji putuju iz EU, ali po dolasku iz 3. zemalja zbog neodgodivih razloga– kao bolesti, pogreb, ulazak će se ograničiti na maksimalno 12 sati”, rekao je Davor Božinović.

Capak je govorio i prijavljenim nuspojavama od cjepiva protiv koronavirusa, istaknuvši da ih je dosad prijavljeno 86 i većinom su blage naravi, no imali su i ozbiljnih alergijskih reakcija. Specijalizantica iz Bjelovara imala je određene neurološke tegobe nakon cijepljenja, no stručnjaci su donijeli odluku da se ne radi o posljedici cjepiva, rekao je ravnatelj HZJZ-a.

Što se prelaska na drugu fazu prioriteta cijepljenja, Capak kaže, ovisit će o situacijama po županijama.

“Neke županije su već riješile zdravstvene djelatnike i one u domovima za starije pa mogu preći na drugu fazu. U planu smo ostavili mogućnost da budu mobilni timovi i masovna cjepna mjesta no o tome zasad nema potrebe jer dobivamo male količine”.

Što se tiče povišica u zdravstvu navedeno je komentirao Beroš, objasnivši da svi koji rade u pružanju zdravstvene zaštite covid bolesnicima moraju dobiti povišicu od 10 posto, ravnatelji određuju visinu naknade, znaju tko je radio.

Komentari