ŠTO SE DOGAĐA U KRAŠU? Umjesto 18, u mirovinu otišli s otpremninom od samo šest prosječnih bruto plaća, tvrde

Foto: Zarko Basic/PIXSELL

Radnička fronta u ponedjeljak je ispred Kraša upozorila da je u toj tvornici situacija kritična, uništava se proizvodnja i krše radnička prava te su zatražili da se javno predoči “Socijalni ugovor”, da DORH i USKOK promptno riješe problem te da se prevarenim radnicima daju dionice.

Predstavnici Radničke fronte su ispred tvornice Kraš istaknuli transparent na kojem je uz slike Marice Vidaković i Ivice Pivca te kućice od slatkiša s natpisom Kraš pisalo “Za radnike – protiv Ivice (Pivca) i Marice (Vidaković)”.

Saborska zastupnica Radničke fronte Katarina Peović je na konferenciji za novinare rekla da Radnička fronta već duže vrijeme upozorava na stanje u Krašu i privatizaciju “koja ide po onom starom prokušanom receptu da radnički problemi počinju nakon što se desi privatizacija u nekoj uspješnoj firmi”. Rekla je da su upozoravali i na to da DORH i USKOK nisu reagirali po prijavi o vrlo sumnjivoj privatizaciji, gdje su se po svemu sudeći desile neke nepravilnosti. Podsjetila je da su braća Pivac došli do većinskog udjela u Krašu kada se smanjuju radničke dionice sa 20 na dva posto 2019. godine.

Peović kaže da je do te situacije došlo tako da su radnici bili prisiljeni potpisati pristanak Marici Vidaković, njihovoj sindikalnoj čelnici. Tim pristankom radnici su pristali na nižu ponudu braće Pivac jer im je rečeno da je potpisan “Socijalni ugovor” prema kojemu nije trebalo biti otpuštanja, smanjenja broja radnika. Podsjetila je da su braća Pivac davali 73.000 kuna po jednom udjelu, a srpski poduzetnik Nebojša Šaranović davao je 130.000 kuna.


No, Peović kaže da se “Socijalni ugovor” evidentno krši te su se već od siječnja ove godine dodatkom na Kolektivni ugovor smanjile bruto plaće za 1500 kuna, a tim dodatkom omogućene su i niže otpremnine. Rekla je da su tako sada neki radnici opet u sporu s Krašom jer su njihove otpremnine bile nekoliko puta manje. Ti radnici su otišli u mirovinu sa otpremninom od samo šest prosječnih bruto plaća, iako je ranije po Kolektivnom ugovoru otpremnina bila 18 prosječnih bruto plaća. Nakon što braća Pivac dobivaju potporu od države, otpremnina je sada 11 prosječnih bruto plaća.

Pivci i Kraš primaju potporu od države

“Pivci i Kraš primaju potporu od države od početka koronakrize iako je firma već ove godine 42 posto imala više dobiti nego prošle godine, tako da je riječ o firmi koja je dobro poslovala”, istaknula je Peović.

Upozorila je i da je iz Kraša otišlo oko 200 radnika od studenog 2019. do danas.

Podsjetila je i da su im nakon njihove konferencije za novinare u kolovozu, kada su upozoravali da se s radnicima raskidaju ugovori i tjera ih se u mirovinu s premalim otpreminama, iz Uprave Kraša odgovorili da će zaposliti još dodatnih 100 radnika, što se, kaže Peović, naravno, nije desilo.

Peović kaže kako je problem i Marica Vidaković koja je istovremeno i predsjednica Radničkog vijeća i prokuristica i direktorica u jednoj od sastavnici Kraša – “Mira Prijedor”. Kaže kako je tu očito riječ o sukobu interesa, za što su i radnici podnijeli prijavu, a Marica Vidaković je i kupila veću količinu dionica u kolovozu 2019., da bi samo za tjedan dana te dionice skočile u nebo, nakon objave o preuzimanju braće Pivac, gdje se također zaradilo oko 460.000 kuna.

Radnička fronta stoga traži da se javno predoči “Socijani ugovor”, da se DORH i USKOK pozabave ovim pitanjem, da promptno riješe taj problem u Krašu i da se radnicima, koji su već u samom početku prevareni i nisu dobili dionice u ESOP-u (radničkom dioničarstvu) te dionice daju i da se zakonom uredi da to radničko dioničarstvo ESOP bude jasno i kvalitetno definirano, poručila je Peović.

Komentari