Stiže vrhunac hladnog vala! Temperatura će padati debelo ispod minusa, evo što nas očekuje u Zagrebu

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Hrvatsku je zahvatio hladni val, a prema prognozama meteorologa DHMZ-a i najhladnije razdoblje dosadašnjeg dijela zime. Iako Sunca ima, ono je zubato, a jutarnjih minusa ima i na Jadranu. Tako je na Biokovu danas izmjereno -12 °C.

No vrhunac hladnog vala tek stiže, pa će tako sutra u Gorskom kotaru biti još hladnije i do -15 Celzijevih stupnjeva, a dojam hladnoće pojačava vjetar. Tek idući utorak južina će donijeti nešto topliji zrak, prognozirala je Damjana Ćurkov, meteorologinja RTL-a.

U unutrašnjosti Hrvatske sutra nas očekuje oko -7, -8 Celzijevih stupnjeva, te promjenjivo oblačno uz malo snijeg. Na Jadranu će temperature biti koji stupanj ispod nule, uz malo kiše, ponegdje i susnježice.

Prognoza za Zagreb:

U nedjelju, 17, siječnja očekuje nas pretežno oblačno, u prvom je dijelu dana moguće malo snijega, a poslijepodne kraća sunčana razdoblja. Vjetar uglavnom slab. Najniža temperatura zraka od -8 u okolnom gorju do -5 u gradu, a najviša dnevna između 0 i 2, na Sljemenu oko -6 °C.


Toplo se obucite i nemojte predugo boraviti na otvorenom:

Slojevito se odijevajte, jer hladni val baš kao i toplinski može djelovati na zdravlje, a upozorenje na umjerenu opasnost je izdao i DHMZ. Topla odjeća u narednim danima sačuvat će vas od ozeblina, ali i prehlade, stoga nigdje bez šala i rukavica. Imajte na umu da se 30 posto topline gubi iz područja glave, stoga svakako obratite pozornost da zaštite istaknute dijelove tijela (nos, uške, šake), a u slučaju snijega nosite odjeću koja ne propušta. Odjeća vam ne smije biti preuska, te izbjegavajte neudobnu obuću poput visokih potpetica kako biste smanjili rizik od pada i ozljeda.

Temperature su najniže u jutarnjim i noćnim satima, te biste trebali izbjegavati boravak na otvorenom u to vrijeme. Također, starije osobe i kronični bolesnici trebaju biti na dodatnom oprezu jer hladnoća donosi pogoršanje stanja.

Komentari