STIŽE NACIONALNI PLAN CIJEPLJENJA: Žao nam je svakog izgubljenog života, govori premijer Plenković

Foto: Profimedia

Premijer Andrej Plenković najavio je u ponedjeljak da će Vlada u srijedu usvojiti nacionalni plan cijepljenja protiv covida-19 te istaknuo kako vjeruje da će se velika većina građana cijepiti i tako postići imunološki štit protiv te opake bolesti.

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković je uoči večerašnje sjednice Predsjedništva HDZ-a rekao da je dokument nacionalnoga plana cijepljenja protiv covida-19 pripremilo Ministarstvo zdravstva na temelju inputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Najavio je i da će se provesti kampanju informiranja i senzibiliziranja javnosti kako bi što veći broj sugrađana kroz idućih šest mjeseci – kako se pojedino cjepivo bude odobravalo i dolazilo Hrvatsku – mogli imati cjepivo dostupno i napraviti pravi imunološki štit protiv te opake bolesti.

Plenković je ponovio da će se cijepiti, iako je prebolio koronavirus. Istaknuo je da je on za cijepljenje i da tu nema nikakvih dilema te kako jedino treba dogovoriti termin s liječnicima, budući da je prebolio covid-19.


Vezano uz najave da se mnogi građane neće cijepiti, predsjednik Vlade rekao je kako vjeruje da će velika većina građana, pogotovo nakon kampanje, imati povjerenje u liječnike, znanstvenike i struku. Cijepljenje neće biti obvezno i to smo već odlučili, dodao je.

Plenković je podsjetio da je cjepivo jedno od najvećih dostignuća medicine uopće, i da ga nema – naš bi život danas bio drugačiji glede brojnih bolesti koje sada, zahvaljujući cjepivu, nisu prijetnja.

Komentirajući pad broja novozaraženih i što očekuje od novih mjera, Plenković je rekao kako je očito da je to dijelom i zbog poduzetih mjera te da misli kako je to jako dobro i ohrabrujuće, ali da je na svima nama zadaća da se taj trend i nastavi.

Došlo je do umirenje studentske i školske populacije i bit će izvan nastavnog ciklusa gotovo mjesec dana, a provedeni su razgovori s poslodavcima oko kolektivnih godišnjih odmora te uz rad od doma u državnoj i javnoj upravi, nastojimo što više smanjiti fizičke kontakte koji su se pokazali ključnima za zarazu, rekao je.

Period pred nama, od sutra do 8. ili 10. siječnja, je jako važan da se discipliniranim ponašanjem najvećeg dijela građana što više smanji zaraza i to je cilj, istaknuo je Plenković.

Na upit je li možda neke epidemiološke mjere trebalo poduzeti ranije kako bi se sačuvalo više ljudskih života, Plenković je rekao kako cijelo vrijeme imamo mjere na snazi i da su sukladne i proporcionalne dinamici širenja epidemije. Poduzimane su na temelju stručnih preporuka i balansirane su sa zdravstvom, gospodarstvom i financijama. U Hrvatskoj neće biti policijskog sata i lockdowna i mislim da smo poduzetim mjerama spriječili širenje zaraze neformalnim kontaktima, poručio je.

Žao nam je svakog izgubljenog života i kao mnoge zemlje doživjeli smo u drugom valu snažan udar i borimo se protiv njega i drago mi je da situacija sada izgleda bolje, rekao je Plenković.

Komentari