Stiglo je 169 novih respiratora: ‘Nisu mogli stići u bolje vrijeme, smanjit će smrtnost’

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL/Ilustracija

Ministarstvo zdravstva preko zajedničke javne nabave Europske komisije osiguralo je 169 respiratora tvrtke GE Medical Systems Information Technologies GmbH, jednog od svjetski najpoznatijih proizvođača medicinske opreme GE HealthCare. Radi se o sofisticiranim uređajima ukupne vrijednosti 38.025.000,00 kuna koji su raspoređeni u COVID odjelima u 29 hrvatskih bolnica, piše Večernji list.

“Respiratori nisu mogli stići u bolje vrijeme. U posljednjim tjednima bilježimo porast novozaraženih, hospitaliziranih i na respiratorima, pogotovo u mlađoj populaciji koja ne pati od kroničnih bolesti. To dokazuje koliko epidemija nema pravila, ne daje prostora za predah i zahtijeva dugoročno razmišljanje. U trenucima kada smo svjedočili niskim brojkama, nismo se zadovoljili postojećim status quo, već smo bili svjesni da trebamo razmišljati nekoliko koraka unaprijed te dodatno jačati zdravstveni sustav. Od tuda je proizašla i ova nabava respiratora koji će značajno smanjiti smrtnost pacijenata te pružiti kvalitetnu podršku zdravstvenim djelatnicima na prvoj crti borbe protiv koronavirusa”, izjavio je ministar zdravstva Vili Beroš.

Riječ je o respiratorima nove generacije koji imaju mogućnosti koje do sada nisu bile na raspolaganju u postojećim uređajima. Primjerice, novi uređaji u sebi imaju implementirane alate za pružanje potpore donošenju kliničkih odluka o određivanju parametara ventilacije.

Također, uz upotrebu novih uređaja moguće je mjeriti kalorijsku potrošnju pacijenta, što osigurava kvalitetniju nutricionističku potporu pacijentima.


Ovi su respiratori namijejeni za ventilaciju pacijenata svih uzrasta, od novorođenčadi do odraslih.

Komentari