Spas za tisuće blokiranih: Priprema se otpis dugova do visine prosječne plaće?

www.ictbusiness.info

Kako bi se što prije našlo rješenje za blokirane, predsjednica države u ponedjeljak na Pantovčaku okuplja široko društvo.

Kako je živjeti u Hrvatskoj i biti blokiran ove je godine doznalo čak 1700 novih građana, čime se brojka blokiranih popela na 330 tisuća. Ministar financija za otkrio da država namjerava otpisati dio dugova

“Mislim da ćemo time zahvatiti jedan značajan broj hrvatskih građana, poglavito onih koji su možda socijalno i gospodarski slabijeg imovinskog stanja”, smatra ministar financija Zdravko Marić.

Predsjednica države u ponedjeljak na Pantovčaku okuplja široko društvo, uz ostale i ministra Marića, ali i njegovog prethodnika Borisa Lalovca, ali i predsjednicu udruge Blokirani kako bi se što prije našlo rješenje za blokirane.


“Stvarno je ovo najveći takav ikad osmišljen skup. Naša rješenja koja ćemo mi stavit na stol će ići po kategorijama. Znaći i ovršni zakon nesumnjivo koji je bio okidač, ali i stečajni i zakon o stečaju potrošaća, staviti u ovir društvenih zbivanja i usporedit sa Lex Agrokorom na primjer”, kaže Miriam Kervatin, iz udruge Blokirani – Deblokirajmo Hrvatsku.

Na okruglom stolu biti će i novi stari ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković koji je jedan od tvoraca Ovršnog zakona iz 2012., ali i on se, kao i ministar financija, slaže da ga treba mijenjati, pa hvali Mostove prijedloge koje su u proceduri.

“Ono što mi se čini jako dobro, još je bilo i u prvom čitanju da se jedina nekretnina ne može prodati za manji iznos od 20 tisuća kuna. Ovo što sada u drugom čitanju vidim jedina nekretnina bi bila izuzeta zapravo od ovrhe kao neke druge stvari koje su izuzete tako da mi se čini da su to dobre stvari”, kaže Dražen Bošnjaković, ministar pravosuđa.

Kako javlja RTL, priprema se otpis dugova do visine prosječne plaće.

 

Komentari