ŠOKANTNI REZULTATI ISTRAŽIVANJA: U zadnjih deset godina cijene struje, vode i zdravstva otišle u nebo

Ono što otkrivaju podaci Državnoga zavoda za statistiku zaista zabrinjava. 

Sveukupni osnovni troškovi života u Hrvatskoj znatno su skuplji danas u odnosu na razdoblje prije deset godina. Podaci Zavoda za statistiku govore da su narasle cijene baš svega što se kupiti može. Međutim, zabrinjava to što je najviše poskupilo ono najosnovnije i najpotrebnijestruja, voda i zdravlje.  Iako je trend poskupljenja cijena praćen povećanjem plaća, iz sindikata ističu kako prihodi nisu u potpunosti pratili rast cijena. Sve je to rezultiralo time da su građani danas siromašniji nego prije deset godina. Koliko je situacija doista alarmantna, ovi brojevi govore sami za sebe.

Najveća poskupljenja najosnovnijih stvari

Voda je poskupjela za 62 posto, struja, plin i ostala energija skuplja je za 46 posto, a zdravlje nas košta 41 posto više nego 2006. godine. Nakon toga, dolaze prehrambeni proizvodi – za kruh i žitarice danas izdvajamo 37 posto više. Nadalje, mlijeko, jaja i sir skuplji su za 27 posto, a meso je poskupjelo 7 posto. Jeftiniji su pak, odjeća, telefoniranje i obuća, piše Dnevnik.hr

U isto vrijeme, prosječna plaća narasla je sa 4458 na 5646, odnosno za 26 posto. “Prosječna primanja u obitelji u jednom kućanstvu ne uspijevaju biti dostatna za pokriće osnovnih mjesečnih troškova i obitelji prosječnoj nedostaje jedna četvrtina potrebnih prihoda da bi pokrila svoje redovite rashode’, rekao je za Novu TV Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata.


Komentari