SOA optuživana da podmeće požar u Beogradu i da je Luka Modrić špijun. Spriječeni napadi na MORH I MVP, doznaje se tko stoji iza akcija!

foto:pexels

“Sigurnosna situacija u Hrvatskoj je stabilna. Trenutno ne postoje naznake niti vidljivi potencijali destabilizacije sigurnosnih prilika”, stoji u najnovijem, šestom Javnom izvješću Sigurnosno-obavještajne agencije za 2019. i 2020. godinu.

Iako se mogućnost napada nikada ne može isključiti, SOA u izvješću navodi kako je “teroristička prijetnja na teritoriju RH i dalje niska”. No, u izvješću se posebno naglašava opasnost od sofisticiranih kibernetičkih napada na nacionalnu kritičku infrastrukturu i državne institucije koji eksponencijalno rastu širom svijeta, pa tako i u Hrvatskoj.

“Hrvatska je, posebno kao članica NATO-a i EU, meta državno sponzoriranih kibernetičkih napada koji su planirani, napredni i ustrajni”, stoji u izvješću.

Sofacy i Turla


Prošle godine djelatnici SOA-e detektirali su i zaustavili pet takvih sofisticiranih državno sponzoriranih kibernetičkih napada, među kojima su bili i napadi na Ministarstvo vanjskih poslova i Ministarstvo obrane. Jutarnji list pak neslužbeno doznaje kako su iza tih napada stajale ruske obavještajne službe, odnosno Rusija, koje za takve napade koriste dvije hakerske skupine. Jedna skupina je Sofacy, koju koristi vojna obavještajna služba GRU, a druga je Turla, koju koristi ruska civilna obavještajna služba FSB. S obzirom na mete napada, može se zaključiti da su ove dvije hakerske skupine pokušale napasti dva hrvatska ministarstva.

“Naše izvješće potvrđuje da je RH sigurna i stabilna demokracija te da, uz sve sigurnosne izazove s kojima se suočavamo, trenutno ne postoje naznake ozbiljnijeg narušavanja nacionalne sigurnosti i ustavnog poretka”, rekao je Daniel Markić, ravnatelj SOA-e

Kakve veze ima Luka Modrić sa špijunažom?

Ove napade na hrvatska ministarstva otkrili su djelatnici novog Centra za kibernetičke tehnologije koji je SOA uspostavila prošle godine.

Od uspostave Centra do danas dnevno se registrira nekoliko stotina tisuća sigurnosno indikativnih događaja koji se potom detaljno analiziraju, stoji u izvješću.

U dokumentu se upozorava da je Hrvatska predmet obavještajnog djelovanja stranih država u sklopu kojeg se odvija informacijsko djelovanje prema Hrvatskoj korištenjem medija za plasiranje lažnih vijesti.

To se prije svega, piše Jutarnji, odnosi na dio medija u Srbiji koji konstantno plasiraju lažne vijesti o hrvatskom obavještajnom djelovanju u Srbiji. Pa je tako SOA, među ostalim, optuživana da podmeće požare u Beogradu ili da je Luka Modrić plaćao hrvatskog špijuna u Srbiji.

U izvješću se navodi i da pojedine strane službe koriste hrvatski teritorij za obavještajno djelovanje prema trećim državama. Iako se izrijekom ne spominje, tu se misli na susrete pukovnika ruske Federalne sigurnosne službe Igora Egorova s njegovim suradnikom,”krticom” iz ukrajinske tajne službe general bojnikom Valerijem Šaitanovom u Puli, tvrdi Jutarnji.

ISIL

U izvješću se ponovno upozorava kako je povratak boraca ISIL-a u njihove matične europske države rizik za sigurnost.

Tako se navodi da se u Hrvatskoj susjedne jugoistočne države vratilo 136 osoba iz Sirije, od kojih je najmanje 12 boraca ISIL-a.

Prema podacima SOA-e četiri žene koje imaju i hrvatsko državljanstvo, a otišle su na područje pod kontrolom ISIL-a, i dalje su u civilnim kampovima pod kontrolom kurdsko-arapskih snaga u Siriji.

Komentari