SMART KARTICE: Doznaje se kako će izgledati covid-putovnice i kada će se početi koristiti

Pixaby

Iako niti jedna zemlja Europske unije još nije donijela odluku o prelasku granice temeljem cijepljenja, izgled certifikata, poznatijeg kao covid-putovnica na razini EU je definiran.

“Definiran je izgled certifikata o cijepljenju, no zasad se oni koriste samo u medicinske svrhe, a ne u svrhu prelaska granice. Sad se intenzivno razgovara i o korištenju certifikata za prelazak granice, sigurno će doći vrijeme kad će EU donijeti odluku, ali još postoji puno pitanja i kontroverzi”, objasnio je  šef HZJZ-a Krunoslav Capak za Jutarnji.

Certifikat će sadržavati ime i prezime cijepljene osobe, državu iz koje dolazi, kao i detalje o cijepljenju (koja je cjepivo korišteno, datum cijepljenja, serijski broj i bar kod).

“I mi imamo neke bilateralne razgovore da međusobno priznamo certifikate o cijepljenju”, tvrdi Capak i dodaje da još uvijek ne postoje vizuali, već samo dogovor na razini Unije o sadržaju certifikata, poznatijeg kao covid- putovnica.


Šef HZJZ-a dodaje da će trebati do tri mjeseca da to profunkcionira,  te da se ide na smart rješenje.

“Čini mi se da je najizglednija ta varijanta s QR kodom, no kako ovdje govorimo o velikom broju ljudi iz cijele EU, jasno je da je to velik posao i za samo prikupljanje podataka, ali i za stručnjake koji će nalaziti informatičko rješenje”, zaključuje i dodaje da će za Hrvatsku vrijediti pravila kao i za ostatak Europe.

Naime, već sada svi koji se cijepe, bez obzira na vrstu cjepiva (Pfizer, Moderna, AstraZeneca), dobivaju potvrdu o cijepljenju, točnije karticu na kojoj se upisuje ime i prezime, cjepivo koje su primili i serijski broj. Na svakoj se kartici nalazi i QR kod, no na njemu se ne nalaze podaci osobe koja je cijepljena, već cijepljeni pomoću navedenog koda mogu dobiti informaciju o koje su primili.

Capak naglašava da se zasad takve potvrde mogu koristiti samo u medicinske svrhe, no da sa na razini EU raspravlja se kakvu bi sve primjenu mogle imati, osobito u sferi turizma. Iako je cijepljenje dobrovoljno, dio članica Unije najavio je da će potvrde o cijepljenju biti zamjena za negativni PCRT test, a neke aviokompanije jasno su dale do znanja da će njihovim prijevozom moći letjeti samo cijepljeni putnici.

Ovaj pristup otvara brojne kontroverze, a manjak cjepiva i informatička zahtjevanost dodatni su razlozi zašto putovnice još neko vrijeme neće profunkcionirati.

Komentari