SLOVENSKO TESTIRANJE: Hrvatski sir proglašen najboljim u konkurenciji od 10 sirnih namaza

Screenshot Youtube

Krem sir Abc Classic hrvatskog proizvođača Belje pokazao se najboljim na testu slovenske udruge za zaštitu potrošača, i to u konkurenciji od deset sirnih namaza, piše Novac.hr.

Stručni žiri je provjeravao mikrobiološki sastav krem sireva, kao i količinu plijesni ili kvasca, koji su prvi znakovi da se namaz pokvario. Svi sirevi, barem kad je u pitanju mikrobiološki sastav, ocijenjeni su prolaznom ocjenom.

Potom je pet izučenih kušača ocijenjivalo izgled, boju, teksturu, miris i okus, a posebno su dobro bili ocijenjeni sirevi glatke površine bez suvišne sirutke, odnosno tekućine, čvrste konzistencije, bez grudica i oni lako mazivi.

Za žiri je potom vrlo bitno bilo i da sirevi imaju “harmoničan miris”, a ovim je kriterijima u konačnici najbolje odgovarao krem sir Abc. Na drugom mjestu našao se namaz Milbone, zatim na trećem sir Vivis, na četvrtom mjestu završio Natur aktiv, a na petom Mercatorov sirni namaz s vrhnjem.
Abc Classic pritom na tržištu ima i najvišu cijenu, čak 9,90 eura za kilogram, a prosječnu je ocjenu dobio tek za službeno označavanje na proizvodu. Iako su svi sirevi dobili prolazne ocjene, žiri je zaključio kako dobar dio njih ipak sadrži previše soli, ali i previše masnoće.


Komentari