Sladoljev: ‘Zakon o sprječavanju nereda na stadionima treba odbaciti jer je duboko nepravedan i licemjeran’

Snimio: Bruno Konjevic / CROPIX

Saborski zastupnik Mosta Marko Sladoljev danas je na konferenciji za novinare opet upozorio na licemjerne izmjene Zakona o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima, o čemu će se u četvrtak raspravljati u Hrvatskom saboru.

„Još jednom upozoravam koliko su nepravedne i licemjerne izmjene Zakona o sprečavanju nereda na sportskim natjecanjima, jer sam predlagač zakona u uvodu trvrdi da se nasilje na utakmicama smanjilo, a istovremeno donosi represivniji zakon. Odredba kojoj je cilj kažnjavanje posjetitelja i to drastičnim kaznama za 0.5 promila alkohola u krvi dok u ložama uredno teče alkohol u potocima nije usmjerena prema sprječavanju nereda već u selektivnoj primjeni zakona samo prema ljudima koje politika ne može kontrolirati. Tribine su uvijek bile mjesta slobode. Osobnog sam mišljenja da se nasilje mora drastično kažnjavati ali da zakon mora jednako tretirati nasilnike na tribinama, i u narodnjačkim caffe barovima ili “ugledne članove društva” koji mogu raditi što hoće i uvijek se izvuku jer imaju zaštitu u politici. Ove izmjene nisu potkrijepljene statističkim podacima i ako se budu striktno provodile, iziskivat će veliki angažman policije. Bavit će se privođenjem ljudi koji su popili dvije pive na utakmici, dok raste broj ovisnika o drogama, a samim tim i dilera na ulicama i kada nam je granica propusna kao švicarski sir“, rekao je Sladoljev.

Sladoljev je dodao da i pravni stručnjaci upozoravaju na loše odredbe ovog zakona, te istaknuo da poziva Vladu RH da odbaci ovakav zakon koji se usmjerava samo na jednu skupinu ljudi, te da se posavjetuju s pravnicima, pa i navijačkim udrugama u izradi pravednijeg zakona.


Komentari