Selak Raspudić: Premijeru su Hrvati u BiH potrebni da bi dobio saborsku većinu, a po pitanju njihovih prava nije se dogodilo apsolutno ništa

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Mostova saborska zastupnica Marija Selak Raspudić gostovala je u N1 studiju uživo i komentirala kako je Sabor “tragično letargičan” u svom radu, jer nije u mogućnosti nadgleati Vladu. Uz to je podsjetila i kako će Nacionalni stožer podnositi izvještaje samo tri puta godišnje.

Osvrnula se kratko na otkaz suradnje znanstvenicima u Vladinom savjetu. “Detektirati se može opća pogubljenost djelovanja Vlade, nije to samo u slučaju Znanstvenog savjeta, nego općenito epidemije.

Nije važno jedinstvo u mišljenju nego tko je u sukobu interesa… Sukob interesa je tema koju treba dodatno istražiti kad su u pitanju cijene testova”, rekla je.

Borba protiv koronavisa


Selak Raspudić navela je i da je Vlada odlukom od 18. ožujka svu nabavu medicinske opreme proglasila tajnom. “Ne sumnjam da nezakonitih radnji ima i u Hrvatskoj, samo još nisu otkrivene”, kazala je.

“Tek nakon što su donesene nove mjere rečeno je da Stožer radi na tome da uvedu parametre za pooštravanja mjera. Na temelju čega su onda odluke donosili ranije?”, pita se Selak Raspudić.

“Dolazi do političkih, paničnih, ishitrenih odluka koje nisu epidemiološki utemeljene. Hrvatska kasni s donošenjem odluka pa smo se mogli voditi iskustvom iz inozemstva”, dodala je.

Cijepljenje

Vjera građana u institucije treba biti bazirana na činjenicama i argumentima, kaže Selak Rapudić. “Pitanje hoću li se ja cijepiti i tko će se cijepiti pred kamerama smatram promašenim, treba se dobiti crno na bijelom sve spoznaje o cjepivu, sve nuspojave. Tada se može govoriti o tome. Odgovori koji se daju prije toga su neutemeljeni.

Ne može se o nečemu govoriti a priori, treba prvo dobiti dokumente. Što znači da će se bilo tko cijepiti pred građanima, kome će uopće dati prednost, hoće li se oni cijepiti jednim cjepivom, a građani drugim? Raspravu trebamo imati kada će biti potpune informacije.

Cjepivo prvo mora biti odobreno. Onda ćemo govoriti o cijepljenju. Građanima treba pokazivati činjenice”, rekla je.

Saborske rasprave

Osvrnula se na Sabor, u kojem se danas raspravlja o osnivanju istražnog povjerenstva i položaju Hrvata u BiH. “Jasno je zašto deklaracija izbacuje iz takta premijera i njegovu Vladu. Njima je glasačko tijelo u BiH potrebno da bi dobili saborsku većinu… Po pitanju prava Hrvata u BiH nije se dogodilo apsolutno ništa. Bavi se humanitarnim, a ne političkom jednakopravnošću Hrvata u BiH. Po tome Vlada nije učinila ništa”, rekla je.

Smatra kako Vlada neće dozvoliti osnivanje istražnog povjerenstva. “Ono bi bilo i pozornica oporbi uoči lokalnih izbora. Oporba želi načelno istražiti problem rada i curenja informacija. Imamo ogroman problem s korupcijom, a ako nije problem u institucijama i zakonu, onda je doista možda problem u HDZ-u”, rekla je.

“Saborski Poslovnik se upotrebljava od strane predsjedavajućih da se oporbu, saborske zastupnike i odrasle ljude tretira kao derišta. Imala sam situaciju u kojoj je Reiner počeo djelovati kao da sam petogodišnja balavica. To je problem djelovanja Sabora. Takav odnos prema oporbi stvara senzacionalističke naslove. Kad vidim kako vladajući djeluju čudi me da uopće imamo prolaznu ocjenu”, rekla je saborska zastupnica Selak Raspudić za N1.

Komentari