SASTAJU SE BEROŠ I RAVNATELJI BOLNICA! Otvaranje nove Covid bolnice i odgoda operacija slamka spasa?

FOTO: Ronald Gorsic/POOL/CROPIX/PIXSELL

Danas točno u podne počinje sastanak ministra zdravstva Vilija Beroša s ravnateljima velikih bolnica na kojemu će se odlučivati o daljnjem načinu nastavku rada bolnica.

Čini se kako bi se sve u bolnicama moglo vratiti na režim koji smo imali ovog proljeća, a što je uključivalo otkazivanje operacija i zahvata za koje je procijenjeno kako nisu hitni postupci, te kako se mogu staviti na čekanje.

Poznato je pak kako će se raditi u dva bolnička tima, pri čemu bi jedan tim trebao raditi deset dana, a drugi bi bio kod kuće na čekanju

Planirano je i izvođenje samo hitnih zahvata, kao i liječenje onkoloških te, primjerice, imunoloških bolesnicka, a svi nehitni zahvati mogli bi se staviti na čekanje, primjerice operacije žuči ili hernije ili ugradnja umjetnog kuka..


Otvaranje još jedne bolnice u okolici Zagreba

Razmatra se i pretvaranje još jedne bolnice u okolici Zagreba u COVID bolnicu jer u KB-u Dubrava ponestaje mjesta, iako se razmatra uvođenje još sto kreveta, u glavnoj zgradi i/ili na hitnom prijamu. Pretpostavlja se kako bi to mogla biti Opća bolnica Zabok, no zasad nema nikakve službene potvrde.

Dr. Mario Zovak, ravnatelj KBC-a Sestara milosrdnica u Zagrebu, kazao je pak za 24sata kako bolnica ima spreman plan prelaska na režim iz travnja, što uključuje smanjenje nehitnih operacija, te rad u dva tima.

Ravnatelj bolnice Sv. Duh, dr. Mladen Bušić, vjeruje da sustav može i mora biti vođen po pravilima koja vrijede za sve jednako te da svim građanima mora omogućiti Ustavom zagarantiranu jednaku dostupnost zdravstvene zaštite.

Ministar Beroš očekuje da svaka bolnica osigura još kapaciteta za COVID bolesnike, doznaju 24sata.

Komentari