SAMOIZOLACIJA I TESTIRANJE: HZJZ ima novosti za one koji su se cijepili ili su preboljeli koronavirus

Photo: Emica Elvedji/PIXSELL

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio  je nove preporuke za osobe koje su preboljele koronavirus ili su se cijepile protiv istoga.

Naime, za sve one koji su se cijepili ili preboljeli covid-19, produljuje se izuzetak od testiranje, kao i karantene. Po novim preporukama, umjesto dosadašnja tri mjeseca, u karantenu i na testiranje nije potrebno ići šest mjeseci nakon preboljenja covida ili cijepljenja.

Isto vrijedi i za britanski soj

 HZJZ navodi da je britanska varijanta virusa uklonjena s popisa varijanti za koje karantena traje 14 dana i za koje je obvezno testiranje po završetku karantene.


Ostala pravila nisu se mijenjala pa se tako sve bliske kontakte oboljelog, radi smanjenja širenja zaraze, upućuje u zdravstveni nadzor u karanteni/samoizolaciji. Bliski kontakti podliježu zdravstvenom nadzoru u karanteni/samoizolaciji u trajanju od 10 dana od zadnjeg bliskog kontakta sa zaraženom osobom, navode u HZJZ-u.

Postoje i iznimke

Ako se na temelju anamneze ili rezultata screening testa za nove varijante posumnja da je bolesnik zaražen varijantom virusa s većim potencijalom širenja, karantena kontakata traje 14 dana od zadnjeg kontakta sa zaraženom osobom.

Bliske kontakte osoba za koje se sekvenciranjem utvrdi da su zaraženi varijantom koja izaziva zabrinutost, treba testirati na zadnjeg dana karantene. Trenutno se to odnosi na brazilsku i južnoafričku varijantu virusa.

Sve preporuke HZJZ-a o postupanju s kontaktima zaraženih osoba i prekidu samoizolacije i karantene možete pročitati ovdje.

Komentari