S ciljem smanjenja pojavnosti i smrtnosti, Sabor danas o Prijedlogu nacionalnog strateškog okvira protiv raka

Patrik Macek/PIXSELL

Danas će zastupnici u hrvatskom Saboru raspravljati o Prijedlogu nacionalnog strateškog okvira protiv raka do 2030. u svrhu poboljšanja zdravlja građana, smanjenja pojavnosti i smrtnosti od raka te produljenja i povećanja kvalitete života oboljelih od raka u RH na razinu zapadnoeuropskih zemalja.

Tijekom zadnjih 20 godina, usprkos očitom povećanju tereta raka, udio izdataka namijenjenih liječenju raka u ukupnim zdravstvenim izdacima ostao je konstantan, kako u Europi, tako i u Republici Hrvatskoj (6,9 posto). Iako su apsolutni i relativni izdaci za onkološke lijekove tijekom tog razdoblja porasli, smanjeni su ostali troškovi, što je dovelo do ujednačenosti ulaganja bez obzira na povećanu incidenciju raka uzrokovanu starenjem stanovništva. Uzimajući to u obzir, donesena je odluka o izradi sveobuhvatnog i multifunkcionalnog Nacionalnog strateškog okvira, navodi se u obrazloženju.

Nacionalni strateški okvir razvijen je u skladu s važećim smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije i Europske unije te je provedena stručna i javna rasprava u zemlji kao i konzultacije s inozemnim konzultantima. Ekonomska analiza napravljena je u suradnji s inozemnim stručnjacima radi osiguravanja kritičke ocjene i određivanja prioritetnih aktivnosti na temelju njihovih financijskih učinaka. Nacionalni strateški okvir temelji se i na Programu Vlade Republike Hrvatske 2020. do 2024.


Komentari