Ruski ministar vanjskih poslova Lavrov u Zagrebu. Sastat će se i predsjednikom Milanovićem, te premijerom Plenkovićem

Photo: Matija Habljak/PIXSELL

Nakon posjeta BiH i Srbiji, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov danas je u posjetu Hrvatskoj. Upravo je u Ministarstvu vanjskih poslova gdje se sastao s ministrom vanjskih poslova, Gordanom Grlićem Radmanom. Sastat će se i s predsjednikom Zoranom Milanovićem te premijerom Andrejom Plenkovićem.

Podsjetimo, tijekom posjeta BiH predstavnici Hrvata i Bošnjaka u Predsjedništvu BiH odbili su se sastati s njim. Lavrov je u Beogradu izjavio da taj “incident nije bitan za stav Rusije o razvoju odnosa s narodima BiH” i da “rade po nečijem nalogu”.

“Političari koji su donijeli tu odluku vjerojatno ne izražavaju interese većine svojih birača, nego vanjskih snaga koje ne samo da nisu zainteresirane za razvoj rusko-bosanskih i rusko-srpskih odnosa nego ni za to da zemlje zapadnog Balkana ostvare pravo na uzajamno korisnu suradnju sa svim vanjskim partnerima”, rekao je Lavrov večeras na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem.

Članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović odbili su se u utorak sastati s Lavrovom nakon njegove izjave kojom je doveo u pitanje moguće članstvo BiH u NATO-u i pozvao na hitno zatvaranje Ureda visokog predstavnika međunarodne zajednice (OHR), optuživši ga da ne poštuje suverenitet BiH kao države te da svjesno pokušava dovesti u pitanje njena strateška opredjeljenja.


Danas bi u Zagrebu trebala biti otvorena i nova zgrada Veleposlanstva Ruske Federacije.

Komentari