RELAKSACIJA MJERA KAO NAGRADA? Beroš otkrio o čemu se govorilo na današnjem sastanku

Foto: Edina Zuko/PIXSELL

Ministar zdravstva Vili Beroš dao je izjavu nakon sastanka članova Nacionalnog stožera s premijerom.

“Jedna od najtužnijih vijesti od početka ove globalne pandemije, jutros sam saznao vijest i ovim putem izražavam sućut obitelji. Dječak koji je preminuo je bio pozitivan na koronavirus multisistemske upalne reakcije, došlo je do prekomjernog upalnog odgovora u organizmu koji zahvaća više organa i nerijetko završava najtežim ishodom, najvjerojatnije se to dogodilo u ovom slučaju. Prema dosadašnjim izvještajima, stvari su otprilike takve”, rekao je.

To se može pojaviti i kod drugih virusnih bolesti, govori Beroš, te dodaje kako sudbina valjda nije htjela da to ide u dobrom smjeru. U ovom trenutku nisu primijetili povećani broj zaraza kod djece.

Što se tiče mjera, u nedjelju je održan međuresorni sastanak, svih onih koji su čitavo vrijeme involvirani. Pratili su situaciju u Europi i svijetu, zaključili su da je stanje zadovoljavajuće, ražmišlja se o popuštanju restrikcija, tvrdi ministar Beroš. Prve bi na redu trebale biti sportske aktivnosti, kada se spominje popuštanje epidemioloških mjera.


Sljedećeg tjedna će se evaluirati određene stvari koje su danas točno determinirane, sadašnje mjere traju do 31. siječnja, pa će u skladu s novim okolnostima donositi mjere. Vrlo je to zahtjevan posao, kaže, jer se pojavljuju novi sojevi koronavirusa. Vrlo je to dinamičan i zahtjevan proces. Ako ne bude novih epidemioloških okolnosti, kao nagrada hrvatskom narodu bi mogla slijediti relaksacija mjera.

Razgovara se o tome da se učenici od 5. do 8. razreda vrate u škole, nastava online nije adekvatna, a nastava uživo je puno bolja, kaže Vili Beroš, te govori kako je rizik ne samo boravak u školi, već i dolazak te odlazak od i do škole.

Moramo gledati širi kontekst, jer je jedna od tema Europskog vijeća sekvencioniranje genoma virusa, rekao je ministar, kako bi se zaštitili od novih sojeva. Dodaje kako nam ljudi dolaze s raznih strana svijeta, moramo biti oprezni.

Stalno se spominje broj zaraženih, a on nije dovoljan kako bi se pratila cijela situacija. Ako je broj zaraženih ispod 50, kažu epidemiolozi, tek je tada situacija pod kontrolom. U obzir treba uzeti više parametara. Sve su to krajnje kompleksni elementi, u analizu treba uključiti više toga.

Ima li Hrvatska dovoljno cjepiva? U ovom trenutku Capak tvrdi kako za drugu dozu ima dovoljno Pfizerovog cjepiva, no nema za nove. Cilj je procijepiti sve one koji su dobili prvu dozu, no nova cijepljenja su ograničena.

Covid zabava u KB Dubrava je također bila jedna od tema o kojoj je govorio Beroš. Kaže da čeka službeno izvješće, tko je sve tamo bio, koliko osoba, jesu li svi zaposlenici, a ako se utvrde nepravilnosti, bit će sankcija. O sankcijama nije htio govoriti jer to nije njegovo područje, već ravnatelja bolnice.

“To je događaj koji nije dobrodošao i treba se sa svih strana osuditi”, tvrdi Beroš. Zaključio je kako će vlast napraviti sve kako bi hrvatskim građanima pružio najbolju moguću zaštitu u svakom pogledu.

Komentari