‘RAT JE OSTAVIO OZBILJNE TRAUME’ Milanović opisao koja je razlika između neozbiljne i ozbiljne države

Foto: Marko Dimic/PIXSELL

Povodom Dana sjećanja na žrtve Holokausta, predsjednik Zoran Milanović, predsjednik Sabora Gordan Jandroković, Boris Milošević i ministrica Nina Obuljen Koržinek položili su zajednički vijenac.

To su učinili kod skulpture ‘Mojsije’ na židovskom groblju na Mirogoju.

Predsjednik Milanović u izjavi novinarima rekao je koja je razlika između ozbiljne i neozbiljne države.

“Obrazovanje, ponavljanje, edukacija, ne indokrtinacija i ne agitprop. U Njemačkoj je to trajalo 25 godine, prije nego se sistemski prve generacije dječaka i djevojčica krenulo obrazovati. Te stvari ne idu preko noći. Rat u Hrvatskoj je ostavio ozbiljne traume. I ekonomske, ali i one emocionalne. Ovi izgovori da je to zapisano negdje… Greška. Greška se ispravlja. Dogodilo se. Makni to, izbriši to. To je upravo ono što čini razliku između ozbiljne države i neozbiljne države”, pojasnio je Milanović.


Rekao je i kako je ulaskom u Auschwitz završena jedna od najstrašnijih priča u ljudskoj povijesti te spomenuo da su nacisti imali pomagače i u Hrvatskoj te da ovo nije samo simbolička gesta svake godine, već da je važno i da djecu upućujemo i obrazujemo o tome što se događalo.

Komentirao je i pozdrav ‘za dom spremni’.

“O zabrani sam govorio vrlo jasno i ne bih više o tome, neka to preuzmu oni koji to mogu promijeniti, a to su predstavnička tijela. Uputit ću poruku, molbu ljudima iz HOS-a. To je nacistički pozdrav i samo prlja njihovu ulogu u ratu. Ja to ne mogu fizički spriječiti, ali ću u svakoj takvoj siutaciji pokazati stav”, rekao je Milanović.

Komentari