PROGLAŠAVA SE KATASTROFA: ‘Ovaj je potres nakon onoga u Zagrebu prouzročio veliku štetu’, rekao je premijer Plenković

Foto: Robert Fajt / CROPIX

Počela je sjednica Vlade na kojoj će svi ministri izvijestiti hrvatsku javnost o dosad učinjenom za uklanjanje posljedica šteta te pomoć ljudima nakon razornog potresa.

Vlada će osnovati Stožer za koordinaciju koji će voditi proces i povezati aktivnosti svih sudionika u pružanju pomoći u saniranju posljedica potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji i dijelovima Zagrebačke i Karlovačke županije.

Na čelu Stožera bit će potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Premijer Plenković uvodno se obratio ministrima.


“Ovaj je potres nakon onoga u Zagrebu prouzročio veliku štetu, danas ćemo izvijestiti javnost što je do sada poduzeto u pomoći unesrećenima i saniranju. Ozlijeđeno 24 osobe, 18 na bolničkom liječenju, 6 otpušteno, ozlijeđena 4 vatrogasca, jedan volonter je preminuo prilikom pomaganja. Na prošloj sjednici Vlade proglasili smo Dan žalosti, u ime cijele Vlade izražavam sućut obiteljima poginulih. Tlo se i dalje trese, to ne znači da moramo biti u strahu no moramo biti na oprezu. Od prvog potresa Vlada je reagirala promptno, bili smo na terenu, razgovarali s gradonačelnikom, pogledali situaciju na terenu, bili smo u Sisku. Tadašnje štete nisu upućivale na razmjere štete od potres u utorak kada smo u roku od sat vremena bili u Petrinji, Sisku, Pokupskom, Glini…Želim zahvaliti svim sugrađanima koji su pokazali veliko srce. Na terenu su statičari, građevinski inženjeri koji su napravili maksimalne napore u procjeni štete. Podsjećam, brojne građevinske firme dale su svoj doprinos, poslali su hranu, mehanizaciju, nema toga koji se nije odazvao jedinstvenom odgovoru koji se zove Hrvatska solidarnost. Zahvaljujem i drugim državama koje su dostavile pomoć i opremu, članicama EU i one koje to nisu, susjednim zemljama, zahvaljujem od srca u ime Vlade. Gradonačelnik Dumbović zna da smo uz građane Petrinje, bit će još potpore kao u prvoj interventnoj mjeri. Hvala i brojnim građanima koji su do sada uplatili sredstva, što na račun Državne riznice, što Crvenog križa. Mislim da je prvo odaziv signal potpore i želje da se pomogne. Vlada je suočena s dvije krize odlučili smo danas proglasiti katastrofu na područjima Sisačko moslavačke županije i dijelovima Zagrebačke i Karlovačke županije”, rekao je premijer.

Komentari