Pravobraniteljica i GONG o Milanovićevim izjavama: ‘To je primitivno, seksističko i patronizirajuće etiketiranje’

Damjan Tadic / CROPIX

Zbog izjava predsjednika Zorana Milanovića o Daliji Orešković i Marijani Puljak oglasili su se pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić i GONG.

Milanovića je prozvala za seksizam zbog komentara o samodopadnim narikačama, te za patroniziranje, dok je GONG podsjetio da od predsjednika koji je građanima i građankama obećao ravnopravnost i inkluzivnost.

“Nažalost, predsjednikov govor je direktno i indirektno obilovao uvredljivim i omalovažavajućim etiketiranjima dvije saborske zastupnice koje su ga kritizirale. Sagledavajući predsjednikove izjave isključivo iz aspekta načela ravnopravnosti spolova, smatram da je neophodno, što sam već desetke puta naglašavala u svojim priopćenjima, da osobe koje obavljaju javne funkcije, pogotovo političari, vode računa o većoj odgovornosti koju snose za izrečeno u javnom prostoru jer svojim izjavama i ponašanjem daju primjer drugima.

Na političkoj sceni često svjedočimo zaoštrenoj komunikaciji u kojoj najčešće muškarci koriste i seksističku retoriku. Nazvati političarke, saborske zastupnice, “samodopadnim narikačama” jest seksizam budući da ih se vrijeđa i omalovažava temeljem spola (narikače su izraz koji se koristi isključivo za ženske osobe). Insinuirati da je jedna od njih bila premlada da bi kvalitetno obavljala posao te da je izabrana zahvaljujući “infrastrukturi” svog supruga, a drugu omalovažavati kao prestaru da se angažira politički, također je seksistički jer dob nikada ne postavlja problem ili kriterij vrednovanja za obavljanje posla kada su u pitanju muškarci.


Seksizam je i patronizirajuće nazivanje dvije saborske zastupnice “malim ometačima”.

Primjetno je da se prema ženama u politici takve kvalifikacije upućuju s manje zadrške nego kada su u pitanju muškarci. Stoga ponovo pozivam sve javne osobe da se vode najvišim standardima ponašanja i komunikacije, a dio takvih standarda je svakako i poštivanje ustavnog načela ravnopravnosti žena i muškaraca što znači odsustvo bilo kakvog seksizma i spolnih stereotipa, stoji u priopćenju pravobraniteljice”, kazala je Ljubičić, prenosi HRT.

Na svome Facebooku o verbalnom napadu oglasio se i GONG.

“Iako je u svom inauguracijskom govoru zamolio ‘zrno razumijevanja za svoje greške, jer te greške nikad neće biti namjerne, s namjerom da nekoga povrijede ili ponize’, predsjednik Zoran Milanović posljednjih dana je nanizao zrna za napuniti pristojnu vreću. Nakon klabinga u vrijeme lockdowna, prekjučerašnje izjave da u Hrvatskoj nitko ne gladuje, jučerašnje anti-migrantske izjave, danas je na vrlo primitivan i seksistički način izvrijeđao saborske zastupnice Daliju Orešković i Marijanu Puljak.

Iako se ljuti na usporedbe s Donaldom Trumpom, današnje izjave, seksizam, prozivanje tuđih članova obitelji, mjerenje uspješnosti prema nepostojećim kriterijima, doista je nalikovalo na show kakvog bi priredio aktualni američki predsjednik.

Od predsjednika koji je građanima i građankama obećao ravnopravnost i inkluzivnost, društvo u kojem nitko neće biti uplašen, isključena ili diskriminirana – s razlogom očekujemo više”, poručili su na Facebooku iz GONG-a.

MILANOVIĆ OPLEO PO OREŠKOVIĆ I PULJAK: ‘Tim samodopadnim narikačama propustio sam reći što ih ide’

Komentari