Pravda za 91-godišnju baku Miljku: Pod pritiskom medija, HRT joj ipak odobrio smanjenje pretplate

Gospođa Miljka Didulica, 91-godišnjakinja iz okolice Sunje, za pretplatu je HRT-u morala izdvajati punih 80 kuna, što je ogroman udarac na njenu malu mirovinu koja iznosi 723,98 kuna.

Usprkos tome što je imovinski status bake Miljke neosporno loš, nema pravo na povlaštenu pretplatu u visini 40 kuna koja postoji baš zbog najugroženije skupine umirovljenika.

Njezina nećakinja se stoga prije tjedan dana obratila Jutarnjem listu s pričom o tome kako nije uspjela uvjeriti HRT da se smiluje siromašnoj starici. Ipak, nakon što je priča dospjela u medije, stiže sretni obrat.

HRT je ipak nakon objave tekstova u Jutarnjem listu te nekolicine njihovih upita, starici iz okolice Sunje ipak odlučila odobriti ono što joj zapravo i pripada.


Naime, njezina je nećakinja saznala da umirovljenici s primanjima nižima od 1500 kuna iz državnog proračuna imaju pravo na plaćanje umanjene pretplate – umjesto 80 plaćaju 40 kuna mjesečno – Diduličina nećakinja HRT-u je, uz zamolbu za prebacivanjem imena nositelja pretplate, poslala i molbu da njenoj strini odobre plaćanje povlaštene pretplate te fotokopiju njenog izvatka mirovine.

Cijela je zavrzlama nastala nakon što je HRT pretplatu morao prebaciti s Miljkinog pokojnog supruga na nju, no nisu joj uvažili da prima manju mirovinu od one koju je imao njezin suprug.

„Ovo pravo je omogućeno samo onima koji su to pravo ostvarivali 12. listopada 2015. godine, da ne bi dolazilo do zloupotreba navedenog prava tako da se obveza plaćanja mjesečne pristojbe prenese s obveznika člana kućanstva koji ne ostvaruje to pravo na obveznika koji bi ostvarivao to pravo“, pojasnili su iz HRT-a za Jutarnji. Objašnjeno na konkretnom primjeru, to znači da se HRT boji kako bi u kućanstvima u kojima žive roditelji umirovljenici i djeca, ta djeca mogla prenijeti obvezu plaćanja na umirovljenika, i tako prevariti televiziju za 40 kuna.

HRT BEZ MILOSTI! Baka Miljka (91) od mizerne mirovine daje 80 kn za TV pretplatu iako ne bi trebala!

Komentari