Poznati znanstvenici otkrili što možemo očekivati na zimu: ‘Taj bi virus mogao biti puno smrtonosniji…’

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Poznati znanstvenici Gordan Lauc i Nenad Ban otkrili su postoji li strah od nekontroliranog širenja virusa i težih simptoma bolesti.

Objasnili su i što znači eksponencijalni rast te koliko je on opasan.

“To znači da se broj zaraženih povećava eksponencijalno, odnosno da se iz dana u dan udvostručuje pa je tako, primjerice, jedan dan stotinu zaraženih, potom 200, pa 400, pa 800, 1600, 3200… Upravo to događalo se u Hrvatskoj u jako ranoj fazi prvog vala, ali to sada još nije slučaj”, rekao je Lauc.

“Što se tiče situacije u Hrvatskoj, trenutačno se mogu primijetiti oscilacije u porastu broja oboljelih pa se još ne može govoriti o eksponencijalnom rastu. Međutim, jednom kada više ne bude moguće pratiti kontakte zaraženih i kada većina ljudi ne bude mogla ustanoviti tko ih je zarazio, imat ćemo brojke koje će potvrđivati eksponencijalni rast broja oboljelih. Dakle, trenutačno se širenje još uvijek temelji na izoliranim incidentima, ali jako smo blizu trenutka u kojem više nećemo moći kontrolirati situaciju”, kazao je Ban za Večernji.


“Virus bi se mogao početi nekontrolirano širiti”

Ban je kazao da bi se virus mogao početi nekontrolirano širiti. Lauc je rekao da Hrvatska još uvijek nije u toj situaciji.

Zaključuju i kako je broj teških slučajeva “manji zato što je prosječna dob oboljelih bitno niža nego u proljeće, ali i zato što smo s vremenom bolje naučili kako i kojim lijekovima pomoći bolesnicima da izbjegnu respiratore”.

Kažu i da ako se broj oboljelih poveća, bit će i mnogo više teških slučajeva.

“Realnost je da će se bolest i dalje širiti te da će mnogi oboljeti ove zime. U takvoj situaciji ne treba paničariti, ali treba se pridržavati preporučenih mjera i time što je moguće više usporiti širenje bolesti, tako da bolnice imaju priliku dati potrebnu njegu svima kojima je potrebna. Treba naglasiti da će korištenje maski u zatvorenim prostorijama tijekom svih socijalnih i poslovnih događaja izvan najuže obitelji biti jako važno”, rekao je Ban.

“Zahladnjelo je, vlažnost zraka u zatvorenim prostorima opada i više ne možemo reći da je bolje razboljeti se sada nego kasnije. Sada se svi trebamo truditi izbjeći infekciju jer bi ovaj “zimski COVID” mogao biti puno smrtonosniji od bolesti koja se širila tijekom ljeta”, kazao je pak Lauc.

Zaključio je i kako se treba pridržavati mjera i truditi se da se ne zarazimo, a ako se zarazimo da virus ne širimo dalje.

Komentari