PORAŽAVAJUĆA STATISTIKA: Korona je promijenila naš način života, to svi znamo, ali zar ovoliko?

Foto: Zagreb.info

Pandemija koronavirusa uvelike je promijenila naš način života. Pored novog normalnog, zbog posljedica koronavirusa u Hrvatskoj je umrlo više ljudi nego inače, a očekivani baby boom je izostao.

O navedenom je u Studiju 4 HTV-a govorio demograf Ivan Čipin koji je kazavši kako se prema provedenom istraživanju očekivano trajanje života u Hrvatskoj smanjilo za osam mjeseci.

“U 2020. imamo najveći broj umrlih otkad se prati građanska evidencija umrlih, nakon Drugog svjetskog rata, najveću stopu mortaliteta negdje 14 promila, i imamo taj višak mortaliteta koji smo ostvarili u zadnja dva-tri mjeseca 2020″, kazao je Čipin.

Prema preliminarnim procjenama preminulo je 56.677 osoba.


Čipin otkriva i kako je zaraza virusom ubrzala smrt onih koji su bili pred krajem života. Iako smo imali čak i manjak u prvom djelu godine, krajem kolovoza ta je ljestvica umrlih naglo porasla.

“U prosincu smo bili s viškom od čak 57 posto u odnosu na prosječne prosince zadnjih pet godina, na četvrtom mjestu u Europi. Jedino su Slovenija, Litva i Bugarska bile lošije od nas”,  istaknuo je Čipin.

Dodaje i da je viškova mortaliteta bilo u  2015. i 2017. godini, no nikad ovakvog opsega.

“Imamo dva efekta na mortalitet – prerana smrt, a drugo da je zaraza virusom ubrzala smrt onih koji su bili pred krajem života. Ne znamo koliko ima jednih, a koliko drugih. Trenutno možemo dati procjene da je COVID-19 u 2020. kod žena bio četvrti uzrok smrti, a kod muškaraca treći. Veći broj umrlih našli smo jedino kod cirkulacijskih bolesti, karcinoma i metaboličkih bolesti”, kaže Čipin, a nije siguran hoće li se ovaj trend nastaviti.

Koronavirus je najviše pogodio muškarce u ranim sedamdesetima i žene u kasnim sedamdesetima.

“Vidimo da se nastavilo u siječnju, vjerojatno će i u veljači. Sve ovisi o tome hoćemo li imati treći val ili ne. Nekakvi srednjoročni i dugoročni učinci lockdowna na buduće zdravlje će se vjerojatno osjetiti”, objašnjava.

Očekivano trajanje života smanjilo se za sedam do osam mjeseci, no ako u sljedećim godinama budemo imali manji broj umrlih, trajanje života može se povećati.

“To ne znači da se povećala smrtnost u smislu generacijske razine. Možemo imati manji broj umrlih u budućnosti, ako su od korone umrle one osobe koje su bile pred kraj života. Puno je opasnije ako analize pokažu da smo izgubili dosta godina života, a naše procjene pokazuju da bi to mogao biti slučaj kod muškaraca, koji imaju dva do tri puta veći rizik od smrti od koronavirusau starijim dobnim skupinama nego žene”, kaže.

Iako su mnogi očekivali da će broj novorođenih porasti zbog lockdowna, baby boom je izostao.  Tako u siječnju  2021. bilježimo pad rođenih od 10 posto u odnosu na siječanj prošle godine.

“Ako se to nastavi, to će biti značajan pad živorođenih, možemo pasti ispod 33.000. Možda su neki očekivali baby boom nakon lockdowna, no dogodilo se suprotno”, zaključio je.

Komentari