Popuštanja mjera za blagdane neće biti, a evo koje su moguće nove i strože mjere

Foto: Tonci Plazibat / CROPIX

U Hrvatskoj je jučer zabilježeno čak 4620 novooboljelih od koronavirusa. Nažalost umrle su 53 osobe. Iako su mjere na strože mjere na snazi gotovo dva tjedna pozitivnog pomaka nema, a samim time opcija da ćemo imati Božić kao što to inače biva, postaje sve manje moguća.

Stožer ne krije mogućnost produžavanja mjera, no kako doznaje Index moguće je i uvođenje novih još strožih. Ako brojke i dalje budu rasle, na stolu je i i zatvaranje kina i kazališta, kao i dodatno smanjivanje broja ljudi na raznim vrstama okupljanja. Lockdown je zadnja opcija, te bio to podrazumijevalo  povratak zabrane napuštanja mjesta prebivališta, odnosno ograničenja kretanja među županijama i povratak propusnica. Iako bi se time u velikoj mjeri smanjila cirkulacija ljudi, u Stožeru se nadaju kako do te mjere neće doći.

“Prva naznaka da bismo mogli ići u popuštanje bilo bi to da u srijedu, četvrtak, petak i za vikend bude oko 2500 novih slučajeva ili manje“, objasnio je sugovornik za Index.

S obzirom na trenutne brojke, ugostiteljski obrti za sada sigurno ostaju zatvoreni, a ako se brojke poprave, moguće je otvaranje do kraja siječnja. no prvo bi se otvorili restorani i terase kafića. Podsjećamo, od subote se uvode i nove mjere u trgovačkim centrima s ciljem da bi se građani na vrijeme mogli pripremiti za Božić i izbjegli gužve.


Komentari