Poduzetnici odlučni: ‘Zahtijevamo da se od 1. veljače otvore kafići, restorani i teretane!’

Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL

Postojeće stroge mjere u borbi protiv koronavirusa produžene su do 31. siječnja. Među mjerama nalazi se i ona o zabrani rada ugostiteljskih objekata.

Špekulira se kako bi takvo stanje moglo biti sve do početka ožujka. Predsjednik udruge Glas poduzetnika, Hrvoje Bujas, priziva da se s otvaranjem krene od 1. veljače.

“Ono što predlažemo, to jest zahtijevamo od Vlade, odnosno Stožera, ako se nastavi s ovakvim pozitivnim trendovima, dakle, sa smanjivanjem broja zaraženih, hospitaliziranih i umrlih, jest da se od prvog dana veljače krene s postepenim otvaranjem ugostiteljskih objekata, teretana, fitness centara i sportskih događanja za djecu i ostale. Naravno, poštujući sve propisane epidemiološke mjere o održavanju razmaka i potrebnoj dezinfekciji”, potvrdio je Bujas za Slobodnu Dalmaciju.

Kaže da je sada krenulo i cijepljenje, a velik broj građana je i prebolio koronavirus.


“Jasno nam je kako su dva iduća tjedna opet ključna. No, kako je krenulo cijepljenje, a i velik broj građana već je prebolio koronu, poduzetnici mole vladajuće da im pruže priliku za poslovanje. Jasno nam je i kako s otvaranjem na poslovnom planu neće sve proći bajno, dapače. Treba proći neko vrijeme da se posao pokrene, a to je posebno važno kada je priprema sezone u pitanju. Treba vremena da se biznis zakotrlja, zato nam je poslovanje u veljači jako važno.

Otkaza je već bilo, a i bit će ih zasigurno još, trenutno imamo 160 tisuća nezaposlenih, nadamo se kako brojka neće prijeći 200 tisuća. No, čini nam se kako ništa nije isključeno. Situacija je zaista teška, s pomoći se kasni, tek je jedna četvrtina dobila potpore za jedanaesti mjesec, svega nekoliko naših članova za prosinac”, rekao je Bujas.

Rekao je i kako vjeruju da je sada vrijeme i za smanjeni PDV od 13 posto svima u turističkom sektoru.

Komentari