Plenković o pucnjavi na Markovom trgu: ‘Poruke Škore i Bujice možda su bile poticaj za napad, Milanović sije sjeme mržnje’

Foto: Robert Fajt / CROPIX

Hrvatski premijer Andrej Plenković povodom summita u Bruxellesu dao je izjave za medije i ponovno se pucnjavu na Markovom trgu. Pri tome se upitao je li upravo on bio meta napada i otvoreno uputio kritike pojedinim strankama i medijima.

Treba ispitati je li predsjednik vlade bio meta napada u ponedjeljak” upitao se Plenković.

Povodom toga, prozvao je stranke Domovinski pokret i Most za širenje govora mržnje i netolerancije. Na udaru kritika našli su se i Hrvatski tjednik i te urednik emisije Bujica, Velimir Bujanec.

“Prepoznali su se huškači, tu mislim na Domovinski pokret i sve njegove frakcije. Upravo su oni u izbornoj kampanji izašli s tezom, zajedno s Mostom, suradnja s HDZ-om da, ali suradnja s Plenkovićem ne. Očito su njihove huškačke poruke koje puštaju u javnost kroz Bujicu, Hrvatski tjednik, kao dva eklatantna primjera širenja govora mržnje, koji su usmjereni prema meni, su potaknuli možda ovoga mladoga čovjeka da napravi ovakav napad, pokušaj teškog ubojstva s terorističkim elementima. Ovo je događaj bez presedana” zaključio je premijer.


Predsjednika Domovinskog pokreta Miroslava Škoru nazvao “klaunom, kojem bi bilo bolje da je ostao na estradi”.

Kako je i sam nekada gostovao kod Bujanca, odlučio je to prokomentirati.

“Bio sam više puta, u vremenima kada je ta emisija bila na lokalnoj televiziji, u kampanji 2014. s još jednim kandidatom i nikada poslije nisam išao. Tada su okolnosti bile drugačije nego što su danas. Iza svega što sam rekao stojim. U tom trenutku nisam bio predsjednik HDZ-a, što nije nevažno. Otkad jesam pogledajte moj track record. Pogledajte HDZ danas, rezultate izbora i ono što je bilo prije.” rekao je Plenković.

Prokomentirao je i predsjednika Zorana Milanovića, optuživši ga da svojim izjavama sije sjeme mržnje protiv njega.

 “Sjeme mržnje u eter 2016. je tada bacio Milanović. On je taj koji je krenuo s etiketama, diskreditacijama, napadima, koje je kasnije preuzela krajnja desnica i to doživjela kao činjenice. Svu tu mržnju i blato su bacali na mene četiri godine da bi to eskaliralo pokušajem teškog ubojstva, a po meni puno više od toga” objasnio je Plenković.

Komentari