Pada li još jedno zvučno ime? I HRT pod povećalom zbog Janafa

Hrvatska radio televizija

Ono čemu hrvatska javnost trenutačno svjedoči u aferi Janaf, tek je uvertira u događanja koja predstoje, tvrde to dobro upućeni u ovu istragu koja posljednjih dana potresa naciju. Uhićeni šef Dragan Kovačević, ali i posrnuli poduzetnik Petek kontaktirali su pa i surađivali s brojnim lokalnim moćnicima, državnim službenicima, članovima ministarstva, ali i sa rukovodstvom Hrvatske radiotelevizije, na kojoj bi uz Plenkovićev blagoslov, a baš poradi ove afere mogle krenuti ozbiljne čistke.

Naime, u Janafu je u Kovačevićevom mandatu zaposlena kći glavnog ravnatelja javne televizije Kazimira Bačića Andreja Jović Bačić, a sumnja se kako je Petek kontaktirao s nizom šefova na javnoj televiziji, na kojoj bi uskoro mogli krenuti pretresi i češljanja baš zbog afere Janaf.  Kako god da bilo, Plenković je sve skloniji tome da Bačića zamijeni, potvrđuju to i u HDZ-u u kojem već raspravljaju o potencijalnim zamjenicima. Kazo je kako ga od milja prijatelji zovu dugogodišnji prijatelj ministrice Obuljen, no teško da će ga to sada spasiti jer premijer je Miljenku Manjkasu obećao ravnateljsku poziciju na javnoj televiziji, kako bi mu se time odužio za odlično odrađen posao u HDZ-ovoj kampanji.

No, osim Manjkasa na ravnateljsku poziciju ‘puca’ i jedan neimenovani kandidat, a u kontekstu kandidature spominje se i Radovan Švob, koji bi se time vratio na televiziju na kojoj je započeo svoju karijeru. Inače, Kazimir Bačić diplomirao je na Elektrotehničkom fakultetu u Zagrebu te magistrirao na Bledu studij managementa. Na televiziju Zagreb došao je davne 1984. godine, a u trenutku kada je izabran za šefa HRT-a obnašao je dužnost šefa Tehnike. Samozatajni čovjek iz sjene, kako ga zovu na Prisavlju, dugi niz godina sjedi na vrlo visokim funkcijama na HRT-u, na vrlo visokim pozicijama kroz cijelu karijeru je i Manjkas, koji je u posljednje vrijeme prilično prisan sa predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem s kojim je radio na HDZ-ovoj kampanji za parlamentarne izbore, i to tolikim intenzitetom da su se u stranci pitali vodi li Manjkas personaliziranu Jandrokovićevu, ili stranačku kampanju.

Hrvatska bi se, svjedoče oni upoznati s ovom problematikom, u narednim mjesecima mogla naći na udaru Europe jer institucije ne rade svoj posao, a veliki problem za kojega EK pokazuje poseban interes svakako su lažiranja papira kako bi se ostvarila pomoć Europske unije, na što su u europskim krugovima posebno osjetljivi, i na što posebno žustro reagiraju. Zna to dobro hrvatski premijer koji je na vrijeme iz svoje Vlade odstranio nevještog ministra regionalnog razvoja i EU fondova Marka Pavića, dovodeći na poziciju Natašu Tramišak, koju će posebno držati pod povećalu jer ona nije njegov prvi izbor već produkt lobiranja slavonskog HDZ-a i župana Anušića. Šuška se da je Plenković baš zbog packi iz Europe iz svoje Vlade ispratio Gabrijelu Žalac, ministricu koja je bila zadužena za europske fondove, a koja je formalno proklizala pod utegom vlastitih afera, i to baš u vrijeme dok je s Rimac ispijala kave po luksuznim zagrebačkim birtijama. Kada se govori o europskim fondovima, tada valja imati na umu da se te nemale cifre dodjeljuju uz odluku politike, a to u Hrvatskoj često znači da sredstva ne idu onima kojima su namijenjena, već da se dodjeljuju podobnima, a baš zato na meti se našla bivša državna tajnica u ministarstvu uprave, nedugo potom i Dragan Kovačević te čitav niz administrativnih djelatnika koji su umočili prste u ovaj debeli koruptivni sloj pekmeza. Premijer Plenković saveznika u riješavanju ovih problema vidi u ministru financija Zdravku Mariću, no kako je on zbog korona krize pod velikim pritiskom te zapravo niti nije u stanju riješavati ovu slojevitu problematiku tako se Hrvatska izložiča udaru Olafa, ali i udaru glavne tužiteljice EU Laure Kovesi, na što je Plenković već upozorio svoje kolege iz Vlade.


Europski organi uvjereni su kako su se neki hrvatski dužnosnici, članovi Vlade, ali i djelatnici Ministarstava na raznim razinama udružili s prijaviteljima i konzultantima koji apliciraju za sredstva iz europskih fondova s namjerom njihova nezakonitog i nenamjenskog trošenja i raspodjele što potvrđuje i sve veći broj prijava koje su protiv naše zemlje upućene Europskoj komisiji. Kovesi je nedavno u Europskom parlamentu prezentirala ustroj novog Ureda europskog javnog tužitelja koji bi trebao pronalaziti i procesuirati počinitelje kaznenih djela koji se odnose na financijske interese Unije, a tu je pod posebnim povećalom upravo naša zemlja, i baš zato s prvim danom desetog mjeseca po europskim direktivama kreću velike čistke u državnim tvrtkama, ali i po ministarstvima, uveritra u to su uhićenja kojima smo proteklih tjedana svjedočili, a iz njih je evidentno da je Plenković već počeo osluškivati europske naputke, intenzivno se otkako je zasjeo na čeklu vlade provjeravaju svi dokumenti te se traga za onima koji su eventualno krivotvoreni, a takvi se daju na uvid Europskoj komisiji, koja na nemila događanja ne gleda blagonaklono. Drugim riječima, zbog velikog pritiska europskih institucija, uhićenja bi moglo biti još, ona nova logično tek slijede, dio njih već je u pripremi, a Europa posebno stišće pravosudna tijela, dok Plenković za to vrijeme pritišće Marića kako bi napokon nakon formirao sistem neovisne kontrole trošenja europskih sredstava, što do sada nije učinio. Problem uz ostalo leži u nepostojanju nekog neovisnog tijela koje bi kontroliralo raspodjelu europskog novca, a u čijoj bi ingerenciji bilo kontroliranje mogućih slučajeva korupcije. Izostanak takvog tijela u pitanje dovodi Hrvatski ugled u Europi, svrstava nas na vrh liste korumpiranih zemalja, a uz to pod znak upita dovode sredstva koja bi naša zemlja trebala dobiti ne samo za izlazak iz korona krize, već i za obnovu Zagreba. U drugim zemljama praksa je osjetno drugačija, trošenje europskih sredstava strogo se kontrolira, no kako to u Hrvatskoj nije slučaj na vrata nam kuca Olaf i Ured europskog javnog tužitelja, koji bi se kada profunkcionira početkom naredne godine prvo trebao pozabaviti baš Hrvatskom.

Što se Olafa tiče valja napomenuti da se radi o tijelu koje se bavi istragama povezanima s korupcijom i prekršajima u sklopu europskih institucija, oni osmišljavaju koncept borbi protiv prijevara, a poseban akcent stavljaju na borbu protiv korupcije, zanimljivi su i utoliko što su operativno neovisni premda su dio Europske komisije. Olafov je interes za Hrvatsku višeslojan i opsežan baš zbog velikog broja prijava koje ukazuju na prevare po pitanju trošenje sredstava iz fondova. radi toga je uz Plenkovića u problemima Ministarstvo financija, u kojem bi uskoro mogao krenuti novi val uhićenja, neobično, ali i neugodno jest i to što je predsjednik Vlade s nepravilnostima i netransparentnostima upoznat od ranije, međutim, dok se europske institucije nisu angažirale, on se za ovu temu također nije previše interesirao. Nagađa se da bi zbog nenamjeskog trošenja sredstava na udar moglo doći i ministarstvo gospodarstvo, što zbog aktivnosti aktualnog ministra Ćorića, a što zbog aktivnosti njegova prethodnika Horvata, dok je velik interes europskih institucija i raspodjela sredstava u Ministarstvu poljoprivrede. Sve je to epilog oštrog i beskompromisnog djelovanja glavne tužiteljice Kovesi koja u Europi slovi za simbol borbe protiv korupcije, smatraju je odvažnom i neovisnom, a kao takva vodilja je rumunjske antikorupcijske agencije te istražila i procesuirala stotine političara što joj je bila odskočna daska za preuzimanje pozicije prvog europskog javnog tužitelja lani u listopadu. Ne želeći riskirati vlastiti ugled na europskoj političkoj mapi, Plenković se i sam odlučio uhvatiti u koštac s korupcijom koja duboko nagriza sve pore hrvatskog društva, a od koje nije imuna niti njegova vlada, izgleda da se mreža preširoko razgranala, a Europa to nema namjeru tolerirati, kada već nismo u stanju urediti se sami, urediti će nas oni, čije upute nijemo i bezpogovorno slijedi premijer Plenković, koji je sve zabrinutiji za svoje suradnike, i članove Vlade, budući da europski šefovi neće pristati niti na famozna pucanja istraga, koje se nerijetko stopiraju baš onda kada se približe nekome od kapitalaca. Jesen će uistinu biti neizvjesna, ne samo za obični puk koji će pokušavati skrpati kraj s krajem, već i za sve one koji su svoje pozicije i račune skrpali koristeći se netransparentnim metodama.

U Samoboru policija pronašla milijune! Sumnja se da pripadaju Kovačeviću iz afere Janaf

Komentari