OVO SU TRI MOGUĆA SCENARIJA? Kada je o popuštanju mjera riječ, čini se kako se struka slaže da je prerano

Foto: Zagreb.info

Zlatko Trobonjača, imunolog i profesor na riječkom Medicinskom fakultetu je rekao u subotu navečer na HTV-u kako misli da je prerano za popuštanje mjera protiv širenja koronavirusa te da se moramo bojati ponovnog pokretanja školskog sustava. Rekao je da se, što se tiče virusnih mutacija, boje triju situacija – da mutacija ne stekne prednost u širenju, da ne bi izazvala težu bolest i povećavala smrtnost te da nove varijante ne bi izbjegavale imunosni odgovor stvoren na prethodnu varijantu. Trobonjača je rekao da sve tri varijante, kolokvijalno nazvane britanska, južnoafrička i brazilska, dijele jednu mutaciju za koju se pokazalo da virus njome stječe prednost u širenju.

Postoje još dodatne dvije mutacije, jednu od kojih dijele južnoafrička i brazilska varijanta, za koju se pretpostavlja da bi mogla izbjegavati imunosni odgovor stvoren na izvornu, wuhansku varijantu virusa. Trobonjača je rekao kako je još prerano zaključiti da imunost stvorena na prethodnu varijantu ne pokriva i mutante.

“Osobno mislim da će nas naša imunost ipak barem donekle štititi protiv ovih mutanti”, kaže Trobonjača, dodajući da bi to značilo da će pacijenti koji se reinficiraju mutantom preboljeti neku kraću, blažu bolest ili abortivni oblik bolesti. Tvrdi i da je proizvodnja cjepiva protiv mutanti relativno jednostavan postupak jer je tehnologija temeljena na pakiranju virusnog genoma u vektore nosače.

“Po toj logici, ako se pojavi virusna mutanta, onda će se protiv te virusne mutante napraviti onaj genetski odsječak koji kodira protein virusne mutante i upakirati u postojeće nosače”, rekao je.


Prerano za popuštanje mjera

“Mislim da je možda malo prerano da se mjere počnu popuštati”, rekao je Trobonjača, dodavši da brojevi još nisu takvi da bi to omogućili.

“Mi se moramo bojati početka školske godine, odnosno ponovnog pokretanja školskog sustava jer smo vidjeli da se upravo kroz taj školski sustav epidemija najviše rasplamsala negdje u desetom mjesecu. I dalje moramo biti oprezni dok god se na neki način cijepljenjem ne postigne ona imunost koja bi štitila populaciju”, poručio je.

“To je nešto što nas izuzetno brine u ovom trenutku”, komentirao je i probleme u vezi s dogovorenim isporukama cjepiva, dodajući da bismo u ovom trenutku mogli bez problema cijepiti 2 milijuna ljudi što se tiče volje ljudi, ali da je problem u dostupnosti cjepiva.

Komentari