Ovo su mjere koje se popuštaju od 1. veljače: Vlada otkrila i kada bi trebalo ići sljedeće popuštanje

Foto: Boris Kovacev / CROPIX

Na sjednici Vlade RH od 12 sati doznalo se više o epidemiološkim mjerama koje će na snagu stupiti od 1. veljače.

Uvodnu riječ imao je premijer Andrej Plenković.

“Situacija je i dalje povoljna, proteklih dana 3652 potvrđena slučajeva. Dnevni prosjek je sedam puta manji nego prošli mjesec. Smrtnost također pada što je također dobro. Situacija s novim sojevima virusa upućuje na izniman oprez.

Nakon rasprava jučer s Vladom i Stožerom mi smo u ovim okolnostima gdje smo zahvaljujući odgovornostima građana i mjera u poziciji da pošaljemo određene poruke koje bi od 1. veljače značile popuštanje mjera u dva segmenta. Jedan se odnosi na osnovnu školu, mogućnost da učenici od 5. do 8. razreda krenu u školu, a drugi se odnosi na dopuštanje većeg broja sportskih aktivnosti koje se događaju vani, ali i individualnih aktivnosti. Mjere ćemo revidirati sredinom veljače. Cilj nam je prebroditi zimske mjesece sa što manje negativnih posljedica”, rekao je Plenković.


“Mjere ćemo revidirati sredinom veljače, cilj je da prebrodimo zimske mjesece u što boljoj situaciji. Nastali su zastoji u distribuciji cjepiva, ali sad je vrijeme za signal optimizma i visoki stupanj opreza i zato smo nakon analize trendova odlučiti se zadržati na ova dva pravca djelovanja, ali to ne znači da nećemo biti u prilici razmišljati o povratku na uobičajeni način života”, rekao je.

Još je jednom zahvalio svim službama i ostalima koji su angažirani na saniranju šteta od potresa.

Ministar Tomo Medved je rekao kako je u razdoblju od 21. do 28. siječnja proveden niz aktivnosti na potresom pogođenom području.

“Tijekom ovog tjedna 288 smještajnih objekata je postavljeno. Trenutno je 112 kontejnera i 23 mobilne kućice na skladištu u Lekeniku, a najavljena je isporuka 451 kontejnera. U državne stanove je privremeno zbrinuto 59 obitelji”, istaknuo je Medved.

Zabrana se ne odnosi na bazene i balone

U kontekstu Vladinih odluka i mjera, gospodarstvenicima na tom području je omogućeno niz mjera. Među brojnim aktivnostima, izdvojio je kako je cijepljeno 78 osoba koje su zbrinute u vojarni. Nakon mjera koje se provode u pogledu donošenja Zakona, u ponedjeljak, 1. veljače će se održati sastanak vezane uz upute o postupanju u vezi uklanjanja objekata.

Državni tajnik Tomislav Dulibić izvijestio je javnost o pandemiji korona virusa obzirom da je ministar Vili Beroš u Saboru. Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj je veći od 3000. Naglasio je kako se posebno prati situacija u Sisačko-moslavačkoj županiji.

“Od 27. prosinca do 27. siječnja aplicirano je 76.129 doza cjepiva. Drugom dozom cijepljeno je 17.635 osoba. U zdravstvenom sustavu 36.305 doza cjepiva, u domovima 32.864, dok je na Sisačko-moslavačkoj županiji 6389 doza cjepiva”, rekao je Dulibić.

“Uz Estoniju imamo najblaži režim mjera EU. Unatoč tome, a temeljem pozitivnih trendova. Ova popuštanja nisu velika, ali su za jedan dio populacije itekako značajna. Prije deset dana su se u školu vratili učenici od 1. do 4. razreda i maturanti, a stoga da nema značajnog rasta zaraženih odlučili smo se i vratiti učenike od 5. do 8. razreda. Drugi važan aspekt je proširenje mogućnosti za bavljenje sportom, olakšavanje je to situacije za djecu i građane.

Zasad samo na otvorenom prostoru, smatramo da nije trenutak za otvaranje dvorana za sport jer bi moglo neželjeno utjecati na učinkovitost epidemioloških mjera. Ta zabrana se ne odnosi na bazene i balona jer se tamo virus slabije širi. Popuštanje se ne odnosi na korištenje zajedničkih prostora poput svlačionica i tuševa. Nadamo se da ćemo od 15. veljače moći ići dalje u revidiranje epidemioloških mjera”, rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

 

Komentari