OVO NIJE OHRABRUJUĆE! Capak: ‘Teško da ćemo dobiti obećane doze cjepiva’

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Neisporuka dogovorenih i plaćenih doza cjepiva protiv koronavirusa, ovih je dana tema razgovora u Hrvatskoj, ali i Uniji. Povodom toga, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak u večerašnjem Dnevniku HRT-a otkrio je kako će Hrvatska teško dobiti doze od AstraZenece koje su nam obećane.

“Pfizer nam je smanjio broj doza za sljedeće tri isporuke. Ono što nam dolazi u sljedeća dva tjedna je smanjeno za 14 kutija, po 975 doza. Mi smo dobili 11 kutija cjepiva manje, to nas razočarava i otežava nam provedbu plana cijepljenja. Sve količine koje imamo čuvamo za docjepljivanje”, rekao je Capak.

Po pitanju distribucije, konkretni podaci još nisu poznati.

“Nadamo se da će to biti značajno više, ali ne može znati unaprijed. I Moderna je odgodila isporuku za tjedan dana, tih 4.800 doza koje smo već trebali dobiti, dobit ćemo u nedjelju”, ističe.


AstraZeneca u koju je EU uložila velik novac, ali i očekivanja, cjepivo će tek registrirati 29. siječnja.

Dolazi do sloma sustava u koji smo vjerovali. EU je napravila sve da to bude pravedna raspodjela prema broju stanovnika, ali čini nam se da do te pravedne raspodjele neće doći. Zemlje koje su individualno pregovarale i dale više novca očito su dobile više nego što smo mi”, rekao je Capak, ali i naglasio da će svi u Hrvatskoj drugu dozu Pfizerova cjepiva dobiti na vrijeme.

Komentari