‘OVO JE NEVJEROJATNO’ Humanitarci htjeli dovesti kamp kućicu unesrećenima, ali sve je spriječio carinik!

Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Petorica prijatelja iz Ljubuškog bezuspješno su pokušala prijeći čak tri granična prijelaza u noći sa subote na nedjelju.

U tome su ih spriječila trojica hrvatskih carinika. Zaustavili su ih u namjeri da promrzlim obiteljima s područja Petrinje dopreme kamp-kućicu, deke, jastuke, hranu i vodu.

Sve je započelo još prije nekoliko dana, kad su pronašli svog zemljaka koji je htio donirati kamp-kućicu nekoj obitelji s potresom pogođenog područja. Krenulo se ubrzano s organizacijom, trebalo je sve što prije riješiti da kućica stigne onima kojima je najpotrebnija, piše Dnevnik.

No shvatili su kako je vlasnik negdje zametnuo papire.


“Bili smo na graničnom prijelazu Nova Sela prije dva dana, sve smo objasnili i dogovorili. Rekli su nam da donesemo samo broj šasije, da provjere s Interpolom je li možda ukradena. Ako nije, pustit će nas”, rekao je jedan od humanitaraca.

Na put su krenuli u subotu oko 10.30 s dva vozila. Na jednom je bila kamp kućica, a u kombiju stvari koje su kupili za pogođene potresom. Na graničnom prijelazu Nova Sela dočekao ih je šok.

Najprije je zapelo na bosanskohercegovačkoj strani, jer im je njihov carinik htio naplatiti prekršaj. Jedva su ga nekako uvjerili da se radi o humanoj gesti, da oni od svega toga nemaju ništa osim troška i silne želje da pomognu ljudima u nevolji.

No, pravi su problemi ipak bili na hrvatskoj strani.

“Carinik nam je rekao da nas ne može pustiti i da je sad kasno da zove šefa. Nismo shvatili zbog čega ne može, kad smo sve unaprijed provjerili i dogovorili. Pa ne vozimo mi kućicu sebi na more”, rekli su ljutiti humanitarci.

Uputili su se na drugi prijelaz, no carinik na Orahovju je već dobio uputu kolege iz GP Nova Sela. Nije ih ni on pustio.

I na prijelazu Vinjani Donji dočekala ih je ista stvar.

“Jeste vi humanitarna organizacija? Gdje su vam papiri? Kome to vozite, gdje su potvrde”, rekao im je carinik u 2 ujutro.

‘Ovo je nevjerojatno’

Granična policija kaže kako su dobili uputu da mogu nesmetano proći.

“Što se nas tiče, oni mogu slobodno proći. Dobili smo uputu od Stožera civilne zaštite da sva humanitarna pomoć za Petrinju i Glinu može proći uz naputak da se najprije moraju javiti u Zagreb na Velesajam. Hoće li oni tako napraviti ili će otići ravno u Petrinju, na njima je”, rekao je.

Konačna odluka, međutim, nije bila na njemu. Okupilo se još njegovih kolega, pokušali su uvjeriti carinika da postoji formular koji treba popuniti i da ih propusti. On, međutim, nije popuštao.

Oko tri sata iza ponoći odlučili su krenuti kući. Na granicu su ponovno stigli u 8.30 ujutro, no ponovno ih je dočekao isti carinik. Ovaj put odlučili su popiti kavu i pričekati kraj smjene.

“Ovo je nevjerojatno. Želimo samo predati ovo ljudima kojima je potrebno, nekoj obitelji s djecom. Da vam iskreno kažem, obzirom na sve što prolazimo sada smo još nabrijaniji na to da uspijemo”, rekli su humanitarci.

Komentari