‘Otpisat ćemo dugove građanima kojima je glavnica do 10 tisuća kuna’

Patrik Macek/PIXSELL

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, ministar financija Zdravko Marić i ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković predstavljaju mjere Vlade Republike Hrvatske za rješavanje problema blokiranih građana te zakonske prijedloge, navodi N1.

Na početku premijer Andrej Plenković na početku je podsjetio na proračunski suficit, na potpisivanje ugovora o izgradnji Pelješkoga mosta te na Nacionalni program reformi predstavljen jučer na Vladi.

‘Proteklih mjeseci radili smo na mjerama za rješenje problema blokiranih. Prošli petak stigle su dobre vijesti: suficit je 2,75 mlrd. kuna, potpisivanje ugovora o izgradnji Pelješkog mosta, nova suradnja s Kinom, nacionalni program reformi, zamah za investicije – sve je to dio odlučnosti Vlade da se bavi onim što je bitno, a bitan je standard građana i gospodarski rast i razvoj. Danas predstavljamo kako jednim paketom riješiti insolventnost građana čiji su računi blokirani duže vrijeme”, objasnio je premijer.

“Ovaj problem, problem blokiranih, nije star nekoliko dana, on se proteže kroz čitav niz godina.Istodobno želim poslati i jasnu poruku: ispunjenje obveza je standard koji se mora poštivati. Samo tako možemo osigurati normalno poslovanje. Bez poštivanja tih načela, nema vladavine prava… Poruku solidarnosti moramo dignuti na višu razinu. 325.254 građana trenutno je blokirano u Hrvatskoj’, kao je Plenković.


Tri zakonska prijedloga

“U prilici smo predložiti tri zakona: prvi je Zakon o otpisu dugova privatnim građanima: dugovanja državi, područne jedinice, pravne osobe povezane s državom: HEP, HRT i slično – do maksimalno 10 tisuća kuna po osnovi glavnice. To se odnosi na oko 11 tisuća građana. Za oko 11 tisuća ljudi dug će se smanjiti za oko milijardu kuna,” izjavio je premijer.

Zakon o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima – cilj je destimulirati provedbu ovrhe koje se nisu naplatile godinama, odnosno obustaviti postupanje FINE ako se tražbina nije naplatila u roku od tri godine. “Mjerom ne diramo u dug, ali ćemo smanjiti broj građana za 71.000, a iznos blokade će se s prvom mjerom smanjiti za oko 32 milijarde kuna”, istaknuo je Plenković.

“Treći je Zakon o izmjenama i dopunama zakona o stečaju potrošača; želimo uvesti pojednostavljeni postupak stečaja: ciljana skupina građani blokirani duže od tri godine, čija glavnica ne prelazi više od 20 tisuća kuna. Na dan 31. ožujka oko 80 tisuća građana u tom statusu. Respektira se volja blokiranih građana, mogu istaknuti svoj prigovor ako ne žele stečaj potrošača. Vrijedit će i zaštitna mjera o nemogućnosti prodaje nekretnine ako je glavnica do 20 tisuća kuna”, obrazložio je premijer Vladine mjere.

“Nakon ove tri mjere slijedi zaokruživanje naših nastojanja i novim ovršnim zakonom. Proces izrade ovog zakona je u tijeku, želimo ga učiniti bržim, učinkovitijim i uz veću zaštitu dostojanstva ovršenika. Ovo je jedan participativan proces, sva se tri zakona upućuju u javnu raspravu koja će trajati 30 dana: u tom razdoblju želimo čuti moguće prijedloge i rješenja za poboljšanje ovih zakona kako bismo riješili problem koji muči veliki dio naših građana. Namjera Vlade da se sva tri zakona usvoje do kraja proljetnog zasjedanja 30. srpnja”, kazao je Andrej Plenković, javlja Večernji list.

Ministar financija Zdravko Marić rekao je da 1,4 posto građana ima dug od preko 20 milijardi kuna, odnosno preko 50 posto ukupnog duga. Najviše građana pod ovrhom je telekomunikacijskih tvrtki. Na dugotrajne dugove odonosi se 97 posto blokada, prenosi Dnevnik.hr.

Komentari