Odgovor premijera predsjedniku: ‘Da sam ja on, nazvao bih ga 54-godišnjim šmrkavcem, ali ja to neću reći’

Photo: Josip Regovic/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković brzo je reagirao na poruku koju mu je danas iz Samobora poslao predsjednik Zoran Milanović.

“Imamo predsjednika koji je na dužnosti zadnjih 9. mjeseci, umjesto da igra ulogu namijenjenu Ustavom, on pokazuje nekoliko destabilizirajućih smjernica”, rekao je premijer Andrej Plenković.

“Ne poštuje predsjednik konstituirajuće sjednice Sabora, mjere nacionalnog stožera…podsjetimo se, nazvao je koronu nečim poput karijesa”, dodaje.

“Imamo predsjednika Republike, koji nakon kaznenog postupka ne prestaje napadati policiju, Državno odvjetništvo, Uskok, naravno Vladu, ali to je sport na koji smo navikli.  Napada on i druge opcije koje su pomogle da ga se izabere prije nekoliko mjeseci”, ističe.


“Sve što govori, govori isti čovjek koji dva dana nakon potresa odlazi u Klub, a mi idemo po gradu i gledamo da ljudima na glavu na padnu dijelovi zgrada. On je izabran zato što se na političkoj sceni pojavila grupacija koja je podržala Škoru i koja je imala plan da Kolinda Grabar Kitarović ne uđe u drugi krug izbora”, dodaje pa tvrdi: “Da sam ja, vjerojatno bi rekao da je od 54-godišnji šmrkavac, ali ja to neću reći”.

Objasnio je ukratko političku situaciju u Hrvatskoj koja je takva da postoje te strane koje, kakve su Most i Domovinski pokret koje tvrde da će ići s HDZ-om, ali ne s Andrejem Plenkovićem.

“Ja nemam nikakve probleme s tim da netko kaže nešto loše o meni, napiše nešto loše, stavi na društvene mreže…”, govori Plenković.

“Kao predsjednik Republike, ja mislim da on zna kako nije isto pisati i govoriti nešto o nekom, isto što i doći pred zgradu Vlade i pucati u nekoga. Zanima me bi li, da se ovo dogodilo pred Bijelom kućom, njegovo mišljenje bilo isto kao mišljenje ljevice. Ovo je sada vrijeme kada se treba govoriti faktička istina”, tvrdi premijer koji se osvrće potom na stanje u državi koje je on preuzeo nakon Vlade SDP-a.

Upitan je i smatraju li se odgovornim na stanje u državi u kojoj je došlo do takozvane radikalizacije sada. Tvrdi da se ne smatra odgovornim jer svi su odgovorni za svoj narativ, ističe. Govori pritom i kako je on u kampanju ušao s porukom da će transformirati stranku te da ga se ne može smatrati odgovornim za nešto što je bilo prije, što tada nije bilo u njegovim rukama.

“Napravit ću sanitarni kordon prema svim onim strankama koje podržavaju ili uvažavaju ovakvo ponašanje kakvo se neki dan odvilo na Markovu trgu”, govori. “Ja sam se jučer javio Macronu kako bi iskazao zgražanje zbog zločina koji se sinoć dogodio tamo”, dodaje.

Uvijek su se pitanja nekako vraćala na Milanovića.

“Čujem da je opet spominjao majku. Samo to. Eto samo to uzmite u obzir”, govori osvrćući se na izjavu predsjednika koji je poslao poruku: “Ako nisi u stanju živjeti s pritiskom, idi mami”. Upitan i hoće li ga nazvati odgovara: “Nema to smisla”.

Komentirao je i situaciju s koronavirusom pa rekao kako su brojke upravo onakve kakve su očekivane za jesen.

Podsjetimo, predsjednik Milanović prethodno je uputio poruku premijeru koju možete pročitati u nastavku:

Predsjednik poručio premijeru da šuti i dodao: ‘Ako nisi u stanju živjeti s pritiskom, idi mami’

Komentari