OD KORONE PREMINULA DJEVOJČICA: Imala je teška oboljenja srca i svega dvanaest godina

Photo: Emica Elvedji/PIXSELL

U posljednja 24 sata od posljedica zaraze koronavirusom preminulo je 12 osoba. Među njima je 12-godišnja djevojčica koja je imala teška oboljenja srca.

Vera Katalinić-Janković, predstavnica Ministarstva zdravstva, rekla je da je djevojčica imala “multiple komorbiditete iz kardiološkog aspekta“.

“Mi smo tek primili informaciju da je dijete preminulo od covida i da se radilo o teškom kardiološkom komorbiditetu, a ostale podatke još nemamo”, dodao je Capak.

U Hrvatskoj raste broj oboljelih. “Hrvatska je prema visini incidencije na 7. mjestu u EU”, izvijestio je Capak. Rekaoje da u ovom tjednu imamo porast od 46 posto nego u prošlom tjednu.


U posljednja 24 sata zabilježeno je 1445 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 5490. Među njima je 889 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 84 pacijenta.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatkoj, do danas ukupno je zabilježeno 253.310 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 5709 preminulo, ukupno se oporavilo 242.111 osoba od toga 418 u posljednja 24 sata.

“Nemamo nekih posebnih žarišta. Županijski epidmeiolozi dojavljuju za 7-8 slučajeva u nekom razredu u školi ili u nekom kolektivu, ali ne možemo govoriti o nekim posebnim žarištima. Više nam raste incidencija u primorskim županijama a na kontinentu je situacija bolja. Nije za očekivati da brojke ne rastu s obzirom na situaciju u okruženju. Imamo i nove varijante. Više od 50% uzoraka na sekvencioniranju nam je britanski soj. Ta varijanta se nešto brže širi, a zbog cijepljenja, ljepšeg vremena su se ljudi opustili. Sve je više druženja, okupljanja… To je najveći rizik za širenje infekcije”, osvrnuo se Capak.

Komentari