Objavljeni izračuni: Vlasnici stana izdvajat će po 3500 kuna za nove liftove

ILUSTRACIJA: Kristina Stedul Fabac/Vecernji list

Kad bi se u ulaz s 20 stanova ugradio lift od 400.000 kuna i za to dobila subvencija od 85 posto iz EU fondova, vlasnik svakog stana morao bi izdvojiti 3500 kuna da stanari više ne moraju ‘planinariti’ stubištem, pišu 24sata o detaljima izračuna projekta ugradnje stanova.

Zgrade bez lifta u Hrvatskoj pobrojili su volonterski poštari za malo više od mjesec dana. Po njihovu izračunu u Hrvatskoj postoje 16.804 zgrade bez lifta te su zgrade većinom iz 60-ih i 70-ih godina kada u četverokatnice nije bilo obavezno ugrađivati liftove. U njima, prema procjenama, živi oko 700.000 ljudi.

Odaziv na projekt koji prema zadnjim informacijama još nije u odobrila EU (a trebala bi ga sufinancirati) je golem. Za sada je 7500 predstavnika stanara odgovorilo na anketu koju vode HGK i Udruga umirovljenika Hrvatske pošte i Hrvatskog telekoma.

Postoje i zgrade koje na stubištima nemaju puno prostora za liftove. U takvim slučajevima liftovi se mogu ugraditi s vanjske strane zgrade, a ponekad, uz izračune statičara, može se i proširiti prostor za lift, kazao je za 24sata Zdravko Čizmar iz Hrvatske gospodarske komore koji je i tajnik Hrvatske udruge za dizala te koji od 2016. radi na razvijanju projekta kojim bi se uz europsko subvencioniranje ugradili liftovi u zgrade koje ih nemaju.


Komentari